Wawancara / Interview Bersama Ahmad AlHasan Di Paltalk

 

Temubual eksklusif bersama Syed Ahmad Ahmad Al Hassan (as), Al Yamani yang dinantikan dan Mahdi Pertama di sisi umat syiah, Mahdi yg lahir di akhir zaman yang dinanti-nantilan oleh umat sunni.

Tarikh: Jumaat 9 ramadhan (malam ini)
Waktu: 8.30 malam waktu Kufah bersamaan 1.30 pagi waktu malaysia.

Isi temubual:

– bagaimana dakwah ini bermula?
– Apakah bentuk komunikasi rasmi dalam dakwah Al Yamani?
– Kebenaran tentang karakter Al Yamani dan nasabnya.
– Gambaran umum terhadap apa yang berlaku hari ini di Timur Tengah.
– Pendirian beliau berhubung pembentukan Saroya al Qoim.
– Apakah yang perlu dilakukan bangsa manusia dan pemerintah-pemerintah saat menghadapi situasi getir ini dalam sejarah umat manusia?

 

Berikut adalah teks penuh wawancara yang telah di adakan.

 

Kata-kata aluan dari mediator program Profesor Ali al Amili:

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang
Allah telah berselawat ke atas Muhammad dan Keluarga Muhammad, para Imam dan para Mahdiyyin dengan jaminan keamanan dan kesejahteraan.

Salam ke atas Keluarga Muhammad.
Salam ke atas syiah dan ansar mereka di mana jua mereka berada.
Salam ke atas para pengunjung yang dikasihi lagi dimuliakan dan semoga Allah merahmati serta memberkati kalian.
Semoga Allah menerima dan menetapkan ganjaran ke atas puasa, bangun malam dan juga seluruh amalan yang kalian lakukan.

Pada hari ini jumaat 9 ramadhan 1436 hijrah bersamaan dengan 26 jun 2015, kita berasa amat bahagia dan dimuliakan kerana tetamu jemputan untuk program kita pada malam ini ialah Syed Ahmad Al Hassan (as). Untuk pengetahuan kita juga bahawa bersama-sama dengan saya pada malam ini ialah Dr. Alaa al Salim yang akan sama-sama membawakan soalan-soalan kepada Syed Al Yamani (as), semoga Allah memelihara beliau.

Kami mengalu-alukan dan mengucapkan selamat datang kepada Yamani Keluarga Muhammad iaitu Syed Ahmad Al Hassan (as) untuk bersama-sama dengan para ansarnya. Kami juga mengucapkan terima kasih kepada tuan kerana sudi menerima jemputan admin program “Realiti Semasa” ini, walaupun terdapat banyak kesulitan di pihak tuan, semoga Allah membantu tuan dan memelihara tuan daripada sebarang perkara buruk. Sebagai permulaan, kami berharap dapat mendengar kata-kata aluan daripada tuan buat para pendengar yang menanti-nantikan tuan sekarang ini.

Dengan segala hormatnya dipersilakan tuan.
 

 
Imam Ahmad Al Hassan (as):

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasih.
Allah telah berselawat ke atas Muhammad dan Keluarga Muhammad yang bersih lagi suci, para Imam dan para Mahdiyyin dengan jaminan keamanan dan kesejahteraan.

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh

Semoga anda semua berada dalam kebaikan di sepanjang tahun. Saya memohon kepada Allah supaya kalian dapat merayakan hari yang penuh barakah ini dan menjadikan kalian hamba-hambaNya yang paling sempurna di sisiNya dalam menerima setiap kebaikan yang diturunkanNya, serta dipeliharaNya kalian daripada segala keburukan dengan limpahan kurniaanNya daripadaNya SWT. Sebagai permulaan saya ingin mengucapkan terima kasih atas jemputan yang mulia ini, saya berasa amat berbahagia sekali kerana dapat bersama-sama dengan kalian pada hari ini bagi mendengar serta menjawab soalan-soalan dan pertanyaan-pertanyaan kalian. Sekiranya kalian mendengar dengan jelas suara saya, kalian boleh mulakan dengan mengajukan soalan-soalan, in sya Allah. Saya pulangkan semula mikrofon pada kalian dan saya sedia berkhidmat untuk kalian, in sya Allah. 

Dr. Alaa al Salim:

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasih.
Allah telah berselawat ke atas Muhammad dan Keluarga Muhammad yang bersih lagi suci, para Imam dan para Mahdiyyin dengan jaminan keamanan dan kesejahteraan.

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh

Semoga allah memanjangkan umur Imam kami dan tuan kami Ahmad Al Hassan (as), seluruh ansar yang dimuliakan dan para pengunjung ruangan chat room yang diberkati ini.

Soalan pertama yang diajukan adalah berkaitan perihal tuan dalam memulakan seruan Allah ini berseorangan lagi bersendirian. Dengan limpah kurniaan Allah Tabaraka wa Taala ke atas tuan, sekarang ini ia menjadi satu umat dan di sini terdapat ramai ansar yang beriman dengan dakwah Al Yamani yang diberkati bertebaran di setiap pelusuk muka bumi. Oleh itu, bolehkah kami mengetahui sesuatu di permulaan gerakan dakwah Ilahiyah ini dan kesukaran-kesukaran yang dilalui pada fasa tersebut. Dan jika boleh tuan terangkan sebab-sebab yang akhirnya memaksa tuan menjauhkan diri dari orang-orang mukmin selama beberapa tempoh waktu.

Dipersilakan tuan dan mikrofon buat tuan dengan diiringi selawat ke atas Muhammad dan Keluarga Muhammad.  

Imam Ahmad Al Hassan (as):

Ya Allah. Kalian dapat mendengar suara saya dengan jelas, in sya Allah. Sebenarnya amat sukar buat saya membicarakan hal ini dengan terperinci dalam waktu yang singkat, memandangkan terlalu banyak peristiwa yang telah kami lalui pada waktu tersebut. Oleh itu, saya akan memendekkannya dengan hanya menyebutkan insiden-insiden penting sahaja iaitu yang berkaitan insiden-insiden tertentu sahaja secara terperinci:

Dakwah secara terbuka bermula pada tahun 2002. Setelah itu rejim Saddam mula mengekori dan memaksa saya menjauhkan diri selama beberapa bulan. Pada tempoh waktu tersebut tiada seorang mukmin pun yang melawat saya melainkan Syeikh Nazhim, semoga Allah memelihara beliau. Saya masih ingat lagi bahawa beliau banyak membantu saya sehinggalah sampai ke waktu hampir jatuhnya rejim Saddam. Tidak lama selepas jatuhnya rejim Baath Saddam pada tahun 2003, maka dakwah Mahdawiyah mula bergiat aktif semula di Najaf, Basrah, Immarah, Nasiriyyah, Baghdad, Karbala dan wilayah-wilayah lain di Iraq. Kemudiannya Syeikh Nazhim al Uqaili datang kepada saya bersama-sama dengan Hussin al Jaboori dan Abu Sajjad, semoga Allah mengganjari mereka dengan kebaikan. Lalu saya telah pergi ke kota suci Najaf bersama-sama dengan mereka. Dengan limpahan kurniaan Allah pada ketika itu terdapat seorang ansar di sana iaitu Syeikh Habib al Mukhtar (semoga Allah memelihara beliau), bapa kepada Syeikh Hazim al Mukhtar. Beliau memiliki sebuah rumah di Hayyu Nasr di Najaf dan di rumahnya itu terdapat sebuah serambi atau dewan yang berasingan dengan rumahnya. Seterusnya saya memutuskan pada ketika itu untuk melakukan kerja-kerja dakwah di situ. Beginilah caranya saya menjadikan tempat ini sebagai serambi atau dewan atau pejabat…kamu namakannya apa yang kamu suka…untuk berjumpa dengan orang ramai, iaitu para ansar dan selain mereka dari kalangan pelajar-pelajar hauzah serta lain-lainnya. Pada tempoh waktu tersebut, saya menetap di sebuah rumah yang bercantum dengan Masjid Sahlah dan dalam waktu yang sama berada di dewan atau pejabat. Pada waktu itu juga, saya berjumpa dengan orang ramai dan juga para mukmin, sebagaimana saya juga pergi melawat dan bersolat di husainiyah-husainiyah. Di samping mendirikan solat jumaat serta bertemu para mukmin dan orang-orang yang bertanyakan soalan-soalan di husainiyah-husainiyah. 

Setelah itu urusan dakwah menjadi sempit disebabkan fatwa-fatwa salah dan tidak bertanggungjawab daripada sesetengah pihak otoriti agama. Malangnya ia diikuti oleh sesetengah gerakan yang berpengaruh di Iraq pada ketika itu. Lalu memaksa saya mempertanggungjawabkan sebahagian ansar, yang antaranya Syeikh ‘Aidan Abu Hussin untuk mencari tempat yang selamat buat saya menetap pada tahun 2006. Mereka telah berjaya mendapatkan sebidang tanah pertanian di pinggir Najaf dan saya telah membeli tanah tersebut pada ketika itu, sekaligus membina sebuah rumah di situ supaya saya dapat menetap bersama-sama dengan keluarga saya. Saya benar-benar berpindah untuk menetap di rumah itu dan secara amnya terpisah dengan para ansar serta orang ramai pada penghujung tahun 2006. Hal ini menyebabkan saya tidak mampu terus berada di pejabat atau dewan untuk berjumpa dengan para ansar dan juga orang ramai. Saya juga tidak mampu bersolat jumaat di husainiyah-husayniyah sebagaimana sebelumnya. Seterusnya bermulalah fasa baru dalam dakwah di penghujung tahun 2006, iaitu fasa di mana saya tidak boleh berjumpa dan bersemuka dengan para mukmin, serta berbicara langsung dengan mereka sepertimana sebelumnya. Oleh itu, saya telah menghadkan penyampaian berita-berita dan arahan-arahan hanya melalui beberapa orang mukmin yang dipercayai sahaja, semoga Allah memelihara mereka. Di mana mereka mengetahui lokasi rumah saya, berhubungan dengan saya dan melawat saya pada ketika itu. Antara mereka adalah Syeikh ‘Alaa al Miyali, Hussin al Jaboori, Abu Sajjad yang saya sebutkan sebelum ini, abang saya Muhammad (semoga Allah memelihara beliau), Syeikh Haydar al Ziyadi, Syeikh Muhammad al Hirisyawi dan lain-lain mukmin yang dipercayai pada ketika itu. Di samping itu juga saya terus berhubungan dan menyampaikan arahan-arahan kepada Hauzah Imam Mahdi dan Pejabat yang berada di Najaf.

Saya terus berada di rumah ini sehinggalah dipaksa keluar pada awal tahun 2007, yang mana rumah saya ini telah diranapkan sepenuhnya oleh pasukan tentera yang besar. Beberapa jam selepas saya bertindak keluar rumah bersama-sama dengan keluarga saya iaitu saya, isteri dan juga anak-anak saya, tanpa ada sebarang justifikasi undang-undang atau logika akal yang membenarkan serangan in. Ia tidak lain tidak bukan hanyalah tindakan sembrono sesetengah kelompok yang berpengaruh pada ketika itu. Malang sekali kerana salah seorang jiran saya telah ditangkap dan telah disiksa oleh mereka dengan siksaan yang teruk, sedangkan jiran saya itu langsung tidak mengetahui siapakah saya yang sebenarnya. Maksudnya saya berada bersama mereka tetapi mereka tidak mengenali diri saya yang sebenarnya. Beginilah hal saya yang sentiasa berada dalam keadaan tidak aman dan tidak lagi sesuai untuk berhubungan dengan para mukmin serta orang ramai amnya, terutama selepas berlakunya peristiwa yang masyhur pada tahun 2008. Keadaan ini membuatkan saya berterusan menghadkan perhubungan hanya melalui beberapa orang mukmin yang dipercayai sahaja dan juga melalui laman-laman dakwah di internet, sekali-sekala berada di Hauzah dan Pejabat yang dibuka apabila saya mempunyai peluang untuk berbuat demikian. Hal keadaan saya berterusan seperti ini bermula sejak dari penghujung tahun 2006 sehinggalah ke penghujung tahun 2012. Setelah cukup enam tahun sepertimana yang Allah SWT kehendaki, maka Allah lapangkan dan luaskan limpahan kurniaan daripadaNya SWT. Diperluaskan buat saya dengan mengurniakan sebahagian mukmin, yang dengan usaha mereka saya mampu berpindah ke tempat yang lebih selamat. Beginilah bermulanya fasa baru dalam dakwah yang membolehkan saya membuka laman rasmi di media sosial facebook dan mampu sekali lagi berada di tengah-tengah kalian dalam medan sosial ini, seterusnya mampu berbicara dengan para mukmin dan manusia keseluruhannya melalui ruangan bicara (paltalk) ini. Beginilah caranya saya kembali berada di tengah-tengah kalian sambil mendengar dan membaca apa yang kalian tuliskan, berbicara dan berdialog dengan kalian melalui laman sosial yang diberkati ini. Segala pujian hanya bagi Allah, Penjaga sekalian alam.

Pada hari ini juga telah dibukakan satu lembaran baru buat kita iaitu urusan yang berkaitan dengan pembentukan Briged Qoim bagi mempertahankan kemuliaan tempat-tempat dan makam-makam suci, serta bumi Iraq. Di situ terdapat keperluan bagi komunikasi vokal dengan kalian dan berada bersama-sama dengan kalian, in sya Allah. Maha Suci Allah, saya telah mendapat jemputan untuk bersama dalam program yang diberkati ini daripada Profesor Ali Amili (semoga Allah memelihara beliau) di laman facebook saya. Dengan izin Allah, di masa akan datang juga saya akan berada di samping kalian apabila diperlukan, semoga Allah memberikan kejayaan dan kecemerlangan. Saya harap bicara saya ini tidak membosankan kalian…mikrofon buat kalian. 

Prof Ali Amili: 

Allah berselawat ke atas Muhammad dan Keluarga Muhammad, para Imam dan para Mahdiyyin dengan jaminan keamanan dan kesejahteraan.

Semoga Allah memanjangkan umur tuan, mawla dan mahkota kami Yamani Keluarga Muhammad, Imam Ahmad Al Hassan (as). Tuan, sangat penting buat kami mendengar sendiri komen Syed Ahmad Al Hassan (as) berkenaan mereka yang cuba memperdayakan orang ramai dengan menamba-nambah nama pada nasab imam seperti "Qati’” contohnya, yang sudah tentunya tidak benar dan hanya sekadar khabar angin sahaja. Manakala di sisi yang lain pula terdapat orang yang menyamar sebagai individu Syed Ahmad Al Hassan, mengeksploitasi nama dan gelarannya untuk berbicara atas namanya, mendakwa mewakili beliau atau berhubungan dengannya. Amat menyedihkan sekali apabila mereka ini juga mendakwa beriman dengan beliau. Apakah komen tuan terhadap perkara ini?

Imam Ahmad Al Hassan (as):

Ya Allah. Kalian dapat mendengar suara saya dengan jelas, in sya Allah. Segala pujian hanya bagi Allah. Hakikat perkara ini, maksud saya…saya tidak tahu apa yang harus saya perkatakan berkenaannya!

Ahmad Al Hassan adalah individu yang dikenali dan dapat dikenalpasti identitinya. Nama saya terhad sepertimana yang terdapat di dalam daftar rasmi Iraq sejak lahir iaitu Ahmad (bin) Ismail (bin) Saleh. Saya mempunyai rekod awam di Iraq, status penduduk awam, sijil kewargenagaraan Iraq, pasport Iraq dan juga sijil Fakulti kejuruteraan Universiti Basrah. Kesemuanya disahkan beserta dengan gambar dan maklumat penting berkenaan peribadi saya. 

Oleh itu, penambahan nama-nama yang tidak benar kepada nama saya oleh pihak-pihak atau individu tertentu, sepatutnya sudah cukup untuk membuktikan dia adalah pendusta dan tidak boleh dipercayai. Sebenarnya saya juga amat pelik dengan orang-orang yang…maksud saya sesetengah orang yang mengada-adakan nama-nama ini bilamana terdapat orang yang mengikut dan mempercayai mereka. Saya merasa amat pelik kerana mereka masih mempercayai dan mengikuti orang-orang ini! Apakah pendustaan mereka ini tidak pernah cukup?! Saya benar-benar tidak tahu…walaubagaimanapun berkenaan orang yang didakwa mengeksploitasi nama saya dan mendakwa berjumpa dengan saya tanpa melalui saluran yang ditetapkan, yang telah saya isytiharkan dan gunakannya sejak dari permulaan dakwah sehingga ke hari ini. Kesemua mereka dalah pendusta dan pendustaan mereka ini telah terdedah serta nampak jelas di hadapan mata semua orang yang berakal dan berfikiran waras. Saya merasakan tidak perlu berbicara lebih lanjut lagi berkenaan mereka, semoga Allah mengganjari kalian dengan kebaikan. Tiada apa lagi yang hendak saya perkatakan berkenaan perkara ini…saya serahkan mikrofon buat kalian, in sya Allah.

Dr. ‘Alaa al Salim:

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasih.
Assalamu alaikum warahmatullahi wabarakatuh.
Semoga Allah mengganjari tuan dengan kebaikan. 

Tuan kami, walaupun terasa berat di hati kami sebenarnya untuk menanyakan soalan-soalan kepada tuan, namun kami berharap dengan hak Muhammad dan Keluarga Muhammad (as) pertemuan ini dapat membuahkan banyak hasil dan faedah, in sya Allah. Antara soalan yang kami dan selain kami ajukan buat Syed Ahmad Al Hassan (as), yang barangkali memerlukan penjelasan adalah berkenaan saluran yang beliau gunakan dalam menyebarkan ilmu-ilmu pengetahuan, jawapan-jawapan yang terkandung dalam buku-bukunya, kenyataan-kenyataannya dan bimbingan-bimbingannya buat umat seluruh manusia sejak dari bermulanya gerakan dakwah yang diberkati, yang boleh dianggap sebagai saluran-saluran rasmi mewakili dakwah Ilahiyah ini.  Inilah soalannya…dipersilakan tuan kami.  

Imam Ahmad Al Hassan (as):

Ya Allah. Kalian dapat mendengar suara saya dengan jelas, in sya Allah. Ada pelbagai saluran dalam menyebarkan ilmu-ilmu. Pada mulanya hanya ada satu saluran sahaja buat kami, yang sudah tentunya dewan atau pejabat yang terletak di Najaf, sebagaimana yang telah saya sebutkan sebelum ini iaitu di Hayyu Nasr. Di mana saya sendiri berada di situ dan menerusinya saya mengarahkan sebahagian mukmin seperti syed ‘Alaa al Miyali, saya mohon maaf…barangkali saya tidak dapat menyebutkan kesemua mereka…maksud saya barangkali bilangan mereka semuanya…syed ‘Alaa al Miyali, syiekh Hazim al Mukhtar, Habib al Sa’edi, syeikh Nazhim al Uqaili dan termasuk syeikh Haydar al Mushattat sebelum klaimnya yang batil. Saya telah mengarahkan kesemua mereka supaya mencetak beberapa penerbitan dan buku-buku di kedai-kedai percetakan yang wujud di Najaf, serta mengedarkannya kepada orang ramai.

Setelah itu saya mempertanggungjawabkan seorang mukmin iaitu jurutera Ahmad Baha’, yang barangkali beliau ada di dalam ruangan chat room ini…beliau ada bersama kalian. Saya mempertanggungjawabkan beliau untuk membina laman web di internet bagi menyebarkan kenyataan-kenyataan, buku-buku dakwah dan berhubungan dengan orang ramai menerusi internet. Sesungguhnya beliau telah pun berbuat demikian dengan kerjasama profesor Dhiya al Zaydi, semoga Allah melapangkan urusan beliau. Saya percaya bahawa jurutera Ahmad Baha’ mempunyai banyak kelebihan dan semua saluran perhubungan melalui internet adalah dengan hasil usaha beliau yang diberkati, semoga Allah memelihara dan mengganjari beliau dengan kebaikan. Laman tersebut berkembang pesat selepas itu dengan usaha gigih para mukmin sehingga ia menjadi sepertimana hari ini, yang sudah tentunya dengan limpahan kurniaan Allah SWT. Begitu juga telah bertambah satu lagi laman komunikasi sosial untuk saya dapat bersama-sama dengan kalian, yang buat sementara waktu dapat menjadi ganti kepada serambi, dewan atau pejabat yang saya sendiri pernah berada di situ suatu ketika dahulu. Maksud saya inilah ganti yang tersedia buat masa ini bagi membolehkan saya bersama-sama dengan kalian. Dengan izin Allah serta limpahan kurniaan Allah dan usaha jihad para mukmin,  keadaan akan kembali menjadi seperti sediakala, semoga Allah memelihara mereka.

Juga terdapat saluran perhubungan lain yang saya gunakan sejak permulaan dakwah selain daripada dewan atau pejabat, iaitu beberapa orang mukmin yang saya tugaskan membawa arahan-arahan. Perkara ini berterusan walaupun setelah saya menjauhkan diri, sebagaimana yang saya jelaskan sebelum ini. Beginilah secara ringkas…saya sedia berkhidmat untuk kalian, sekiranya kalian mempunyai perkara lain lagi untuk ditanyakan…mikrofon buat kalian.

Prof Ali Amili:

Allah berselawat ke atas Muhammad dan Keluarga Muhammad, para Imam dan para Mahdiyyin dengan jaminan keamanan dan kesejahteraan.

Ya Rabb, ambilllah umurku dan berikan ia kepada Imamku Ahmad Al Hassan (as). Apakah penilaian tuan terhadap realiti yang berlaku di rantau ini sekarang? Dan Apakah peranan Qoim Keluarga Muhammad Imam Ahmad Al Hassan (as) terhadap apa yang berlaku di rantau ini?

Kami juga ingin mendengar mesej tuan kepada bangsa-bangsa dan pemerintah-pemerintah, terutamanya kerajaan Iraq. Dipersilakan mawlaku dengan iringan selawat ke atas Muhammad dan Keluarga Muhammad.

Imam Ahmad Al Hassan (as):

Pertamanya, yang saya kasihi Ali Amili, semoga Allah memelihara kamu dan memanjangkan umur kamu. Situasi di rantau TImur Tengah adalah amat kritikal sekali, kerana sedang berlangsungnya perang sektarian yang aktif sejak bermulanya revolusi Arab, yang membuka ruang kepada gerakan salafi wahabi yang tidak mengenal erti selain daripada pembunuhan, penumpahan darah dan penyembelihan. Sebagaimana sekarang ini kamu dapat melihat gerakan Salafi di Iraq, Syria dan Libya sebagai contohnya telah membunuh dengan begitu kejam sekali orang-orang kristian, yazidi, syiah dan sunni yang tidak tunduk kepada manhaj mereka dalam menyembah berhala Hubal di langit yang mempunyai rupa bentuk. Maksud saya termasuk sunni yang tidak tunduk kepada manhaj mereka juga akan dibunuh dan diperlakukan dengan kejam, hatta kanak-kanak juga tidak terselamat daripada disembelih. Mereka menjadikan para wanita sebagai tawanan dan melampaui batas ke atas kehormatan manusia. Kalian melihat apa yang telah mereka lakukan saban hari, malah kesan antikuiti sejarah dan warisan kemanusiaan juga mereka hancurkan. Di sana sedang berlangsung perang sektarian yang dimulai oleh agama Takfiri Salafi Wahabi ke atas setiap orang yang menyanggahi mereka dan setiap perkara yang tidak bersesuaian dengan akidah rosak mereka, khususnya terhadap syiah Ahlulbait dan makam-makam keluarga Muhammad (as)!

Inilah realiti yang tiada seorang pun mampu memejamkan matanya dan berkata ianya tidak wujud. Hari ini kalian mendengar berita tentang letupan bom yang dilakukan oleh penjenayah Salafi di salah sebuah masjid syiah di Kuwait!

Penilaian saya terhadap risiko bahaya yang kita hadapi sekarang ini dengan kewujudan Salafi Wahabi Takfiri adalah sangat besar. Amat perlu dikumpulkan segala kekuatan dan mempersiapkan peralatan bagi menghancurkan gerakan ini sepenuhnya dan sepantas mungkin. Jika tidak, natijah yang akan menyusul nanti disebabkan kelewatan menghancurkan dan menghabiskan kewujudan gerakan ini adalah amat malang sekali. Kita keseluruhannya akan mengalami kerugian yang besar, ianya bukan sekadar korban nyawa, wang atau harta benda. Tetapi lebih dari itu lagi hingga menjalar ke tempat-tempat suci kita, semoga Allah tidak membenarkannya.

Setelah setahun berlakunya penaklukan ke atas Mosul, kita melihat peningkatan kemampuan mereka sekarang ini dari segi kelengkapan dan bilangan, sehingga membuatkan mereka berjaya menakluk Ramadi. Tambahan pula di Mosul terdapat universiti, makmal-makmal ujikaji dan pakar-pakar. Begitu juga di tempat-tempat yang mereka takluki di Syria. Saya percaya bahawa tidak mustahil mereka mampu memperolehi bahan-bahan bagi menghasilkan bom nuklear, dirty bomb, senjata radiologi atau sinaran. Khususnya apabila mereka memiliki sumber kewangan yang besar sebagaimana ISIS pada hari ini, seterusnya mampu menyerang bandar-bandar kita lainnya. Kumpulan Takfiri ini juga telah menguasai bandar-bandar di Syria seperti Idlib, yang menunjukkan betapa bahayanya mereka. Oleh itu, saya mengatakan bahawa waktu memainkan peranan yang mustahak buat kita menghancurkan mereka dengan pantas, kerana kewujudan kita dan tempat-tempat suci kita sedang diancam dengan bahaya yang benar-benar berlaku di alam realiti.

Saya tidak bermaksud menakutkan sesiapa, maksudnya menakutkan sesiapa dengan kata-kata saya ini…selama-lamanya tidak! Tetapi ini adalah fakta, maksud saya ini fakta yang terbentang di hadapan mata kita dan menurut anggaran saya kemasukan mereka ke Ramadi adalah musibah paling getir yang kita hadapi hari ini. Setiap hari yang berlalu dengan kewujudan mereka di Ramadi membuatkan kita, bandar-bandar kita, penduduk kita dan tempat-tempat suci kita semakin terdedah kepada bahaya besar ini. Inilah penilaian saya secara umum terhadap situasi yang berlaku di rantau ini sekarang.

Manakala peranan saya dan apa yang boleh saya lakukan: sejak bertahun-tahun lamanya saya telah menyeru agar dibentuk pasukan bersenjata bagi memerangi mereka, bejihad melawan mereka dan mempertahankan diri daripada ancaman bahaya mereka ini sebelum terlambat. Malah saya juga telah mengeluarkan kenyataan-kenyataan khusus berkaitan perkara ini. 

Hari ini, kami telah mula membentuk Briged Qoim bagi mempertahankan tempat-tempat suci, tanah air dan kehormatan kami. Kami menyeru orang ramai khususnya syiah Ahlulbait (as) untuk menyertai, membantu dan bergabung bersamanya. Ini adalah tentera Imam kalian, maka bantulah ia dan janganlah kalian berlengah-lengah  lagi kerana tujuan utama kita adalah menjauhkan penjenayah-penjenayah ini sejauh mungkin dari tempat-tempat suci kita, penduduk kita dan tanah air kita, sekaligus menghambat mereka keluar dari bumi Iraq. 

Manakala berkenaan dengan mesej saya khusus buat pemerintah-pemerintah, saya tidak percaya mereka ini mendengar, maksudnya mereka ini tidak lagi mampu dan berdaya untuk mendengar! Mesej saya kepada kerajaan Iraq: kalian perlu mengadakan buat kami kem-kem latihan dan membuka ruang kepada kami untuk memerangi para penyerbu dan penakluk yang ingin menakluk serta menodai tempat-tempat suci kami dan bumi kami. Sebagaimana mereka telah melakukan penodaan terhadap tempat-tempat suci ini apabila mereka menghancurkan makam al Askarayn (pent: makam Imam Ali al Hadi dan makam Imam Hassan al Askari) di Samarra sebelum ini. Sekiranya kerajaan Iraq tidak menjawab tuntutan ini, maka saya nyatakan kepada Briged al Qoim: Jadilah kalian orang yang bersedia dengan kelengkapan dan siap siaga tubuh badan, kemahiran serta emosi untuk mempertahankan diri dan berperang, kerana mereka semua akan tewas berhadapan dengan ISIS, sebagaimana mereka telah tewas dan telah menyerahkan Ramadi kepada ISIS tidak berapa lama sebelum ini!

Bandar-bandar kamu, tempat-tempat suci kamu dan kehormatan kamu dalam bahaya yang benar-benar berlaku di alam realiti.

Juga berkenaan dengan undang-undang pengampunan am di Iraq hari ini, kami menuntut kerajaan Iraq supaya membebaskan ansar-ansar Imam Mahdi yang ditahan, khususnya buat mereka yang dijatuhi hukuman mati. Ansar Imam Mahdi bukanlah pengganas dan penjenayah. Adalah tidak masuk akal dan tidak logik menghukum berpuluh-puluh individu dengan hukuman bunuh disebabkan pertempuran yang berlaku pada tahun 2008, sedangkan hukuman bunuh mengikut undang-undang yang ada di setiap pelusuk bumi memerlukan pembuktian tanpa wujudnya keraguan. Mestilah dibuktikan tanpa wujud keraguan terhadap jenayah yang diwajibkan hukuman mati padanya. Perlu dibuktikan bahawa mereka telah membunuh? Bagaimana mungkin seorang hakim boleh menjatuhkan hukuman ke atas berpuluh-puluh individu hanya dalam satu sidang penghakiman sahaja? Bagaimana mungkin dapat dibuktikan bahawa kesemua mereka ini melakukan pembunuhan dalam satu sidang penghakiman sahaja untuk dikenakan hukuman mati? Seorang hakim sahaja menjatuhkan hukum? Ianya tidak masuk akal hattakan jika beberapa orang hakim menjatuhkan hukuman bunuh ke atas sekelompok individu dengan hanya sekali sidang penghakiman! inikan pula seorang sahaja! Mereka melakukan perlawanan disebabkan adanya kekerasan terlebih dahulu dan berlakunya pertempuran senjata secara membuta tuli. Hal ini mengingatkan saya kepada mahkamah revolusi di era Saddam, malah kalian tiada bezanya! 

Seterusnya peristiwa yang berlaku pada tahun 2008 adalah disebabkan serangan berulangkali oleh kelompok-kelompok berpengaruh terhadap ansar Imam Mahdi pada ketika itu. Mungkin juga bagi mana-mana individu dalam kerajaan semasa Iraq yang serius mahu memperbetulkan keadaan, dapat menjalankan penyiasatan dan pencarian semula untuk melihat berapa kalikah serangan dan penganiayaan yang telah dlakukan oleh sesetengah kelompok yang berkuasa dan mempunyai pengaruh terhadap kami ketika itu. Antaranya serangan dan penutupan ke atas Hauzah Imam Mahdi dan Pejabat Rasmi di Najaf pada awal tahun 2007. Sekaligus penangkapan ke atas Syed Hassan al Hamami dan pelajar-pelajar Hauzah Imam Mahdi, tanpa sebarang alasan undang-undang dan pembebasan mereka tidak lama selepas itu. Bangunan mereka iaitu bangunan Hauzah Imam Mahdi dan juga Pejabat Rasmi masih lagi belum dipulangkan, malah ianya dirampas tanpa sebarang alasan undang-undang sehinggalah tamat tempoh sewaan. Ini bukanlah satu-satunya peristiwa yang sewenang-wenangnya berlaku dengan cara yang sama berulang-ulang kali. Penutupan pejabat, penangkapan Syed al Hamami dan pelajar-pelajar hauzah tanpa sebarang alasan yang sah sehinggalah berlaku peristiwa pada tahun 2008!

Oleh itu, saya menyeru mereka supaya membebaskan para ansar Imam Mahdi yang dipenjarakan, mereka adalah orang-orang yang dizalimi…bebaskanlah mereka!

Tiada apa hendak saya perkatakan lagi…mikrofon buat kalian.

Prof Ali Amili:

Allah berselawat ke atas Muhammad dan Keluarga Muhammad, para Imam dan pra Mahdiyyin. Semoga Allah memanjangkan umur mawla kami Yamani Keluarga Muhammad dan semoga Allah memanjangkan umur tetamu-tetamu tuan.

Terdapat soalan berkaitan dengan Briged Qoim yang dibentuk akhir-akhir ini dan soalan ini terdiri daripada dua bahagian:

Pertama: kami perhatikan terdapat tentangan ke atas Briged Qoim sejak dari awal seruan sehinggalah ke pembentukannya. Terdapat kempen untuk meraguinya,  meragui individu-individu yang terlibat di dalamnya serta meragui tujuan-tujuan penubuhannya. Memandangkan semua rakyat Iraq dan bukan Iraq telah pun melibatkan diri dalam peperangan melawan kafir ISIS ini. Soalannya: Adakah kempen memburuk-burukan Briged Qoim ini terlepas dan terhasil daripada salah faham, atau ianya lebih besar dari itu?

Kedua: Kami perhatikan wujud berpuluh-puluh ribu dari elemen pasukan mobilisasi rakyat yang menentang ISIS, sedangkan mereka tidak mampu menumpaskannya. Soalan semulajadi dan logik: Apakah impak yang dapat dihasilkan oleh Briged Qoim dengan jumlah mereka yang sedikit dan juga kesudahan gerakan ini?  

Dipersilakan tuan…

Imam Ahmad Al Hassan (as):

Ya Allah. Kalian dapat mendengar suara saya dengan jelas, in sya Allah. Segala pujian hanya bagi Allah.

Ya, berkenaan tujuan pembentukan Briged Qoim telah saya isytiharkan dengan jelas  di dalam laman facebook. Pembentukannya adalah bertujuan mempertahankan tempat-tempat suci, negeri dan juga kehormatan Iraq. Manakala tentangan-tentangan terhadap Briged Qoim, walaupun wujud ianya tidak sedikit pun memberi kesan dan melengahkan saya. Maksudnya, sebarang penentangan itu tidak sedikitpun memberi kesan dan melengahkan saya. Secara peribadi sehingga ke hari ini, saya masih belum mendapati seorang pun yang signifikan di sudut sosial, politik, ketenteraan atau pemimpin pasukan mobilisasi rakyat yang secara terang-terangan menentang pembentukan Briged Qoim. Sebaliknya menerusi berita-berita yang disampaikan kepada saya oleh Pejabat Rasmi dan para mukmin, bahawa di sana terdapat sambutan dari pelbagai pihak iaitu dari ketua-ketua tentera, kerajaan-kerajaan tempatan, pemimpin-pemimpin kebanyakan wilayah di Iraq dan ketua-ketua di dalam pasukan mobilisasi rakyat. Sehingga ke tahap tiada seorang pun yang menghalang pembentukan Briged Qoim. Secara peribadi saya telah meminta Pejabat Rasmi agar berhubungan dengan individu-individu politik dan ketenteraan di Iraq bagi memaklumkan mereka tentang tujuan pembentukan Briged al Qoim. Jika sekiranya keadaan saya secara peribadi membenarkan, nescaya saya sendiri telah berhubungan dengan mereka. Kami telah mengadakan perhubungan ini supaya tiada lagi sebarang ruang buat orang-orang yang berpenyakit (munafik) dapat mengelirukan orang ramai. Di sana terdapat ancaman bahaya terhadap kita semua…sunni, syiah dan juga kristian. Terdapat ancaman bahaya terhadap setiap pengikut Ahlulbait tanpa perlu memandang kepada kepercayaan dan kecenderungan mereka. Ancaman terhadap makam-makam Imam kami dan kehormatan-kehormatan kami. Bumi Iraq yang mulia ini diberkati dan disucikan oleh makam-makam Imam dan para anbiya (as). Bahaya ini telah pun sampai ke perbatasan Baghdad yang terdapat makam Musa bin Jaafar, Karbala yang terdapat makam Hussein bin Ali dan Najaf yang terdapat makam Ali bin Abu Talib (as). Oleh itu, kami telah dipaksa untuk bergerak dan membentuk Briged Qoim ini, maka biarlah mereka terus marah.

Secara umumnya saya percaya bahawa mereka yang marah dan menentang Briged Qoim ini adalah golongan yang sedikit. Penentangan mereka ini tiada nilainya dan tiada siapa pun yang mempedulikannya. Setiap orang yang berakal pasti memahami dengan jelas bahawa mereka ini sebenarnya menjadi khadam kepada ISIS samada mereka tahu dan sedar, ataupun bodoh, jahil, lemah pemikiran serta kesedaran mereka terhadap realiti yang berlaku di lapangan.

Wahai saudara-saudara yang dikasihi dalam Briged Qoim, saya tujukankan kepada kalian: Wahai saudara-saudara yang dikasihi dalam Briged Qoim, siapakah yang telah menyerah kepada tentangan-tentangan sehingga kamu ingin menyerah? Allah SWT tidak sesekali menyerah, walaupun kamu dapati para atheis tetap menentang serta mempersendaNya! Kalian ingin kami menyerah, sedang kalianlah yang akan menentang orang-orang bodoh yang menjadi hamba ISIS itu? Saya percaya inilah harga yang sentiasa wajib kami bayar dalam setiap langkah yang kami ambil untuk hidup di sisi Allah SWT.

Saya suka untuk menenangkan mana-mana kelompok yang bertentangan pegangan dengan kami bahawa manhaj kami adalah manhaj khalifah-khalifah Allah, manhaj Muhammad (saws), manhaj Ali. Muhammad tidak menakluk kota Madinah dengan kekuatan tentera, baginda sesungguhnya menyeru umat manusia kepada Ketuanan Allah. Apabila penduduk Madinah menerimanya, barulah baginda berpindah ke Madinah. Begitu juga Ali (as), beliau telah dilantik oleh Rasulullah (saws). Apabila beliau mendapati dirinya keseorangan bersama pembantunya yang sedikit, maka beliau telah mengasingkan diri di rumahnya sehinggalah orang ramai merujuk semula kepadanya dan menerima perlantikannya, barulah beliau menegakkan urusannya.

Kami juga begitu…jangan ada seorang pun yang menggambarkan bahawa kami ingin membentuk kekuatan tentera bagi mengerah orang ramai supaya menerima Ahmad Al Hassan secara paksaan! Ini bukanlah manhaj dan jalan kami selama-lamanya. Jalan kami adalah terang sejak dari awal dakwah dan telah berulang kali saya sebutkan bahawa Allah lah yang melantik khalifahNya di muka bumiNya. Seorang khalifah Allah itu akan melampirkan bukti-bukti atas perlantikannya dan umat manusia wajib menerima perlantikannya. Jika sekiranya mereka menolak perlantikan Allah ini, maka mereka telah kehilangan nasib mereka di dunia dan di akhirat. Manakala bagi khalifah Allah, penolakan mereka ini langsung tidak memberi kesan kepada dirinya. Dia boleh sahaja berada di rumahnya sepertimana Ali berada di rumahnya selama 25 tahun. Ini jawapan khusus berkenaan diri saya.

Manakala soalan kamu berkenaan impak dan juga apa yang dilakukan oleh pasukan mobilisasi rakyat. Saya percaya pasukan mobilisasi rakyat dan tentera Iraq telah melakukan pengorbanan, telah menumpahkan darah mereka bagi melindungi tempat-tempat suci, negara dan juga kehormatan Iraq. Kita wajar berterima kasih atas apa yang mereka lakukan tanpa perlu memandang kepada sesetengah pihak yang meragui tentang niat mereka atau kepada yang meragui sesama mereka, maksudnya – kami mendengar sebahagian yang berkata sebegini – dan tanpa perlu memandang hal keadaan mereka samada berjaya mencapai kemenangan atau tidak! Saya berharap kalian sentiasa ingat bahawa ramai saudara-saudara kalian dari kalangan ansar yang beriman lagi suci berada dalam pasukan tentera Iraq hari ini. Terdapat sebahagian mereka telah pun syahid dalam peperangan mempertahankan bumi Iraq yang suci, semoga Allah merahmati mereka dengan keluasan rahmatNya.

Manakala apa yang mampu disumbangkan oleh Briged Qoim, saya percaya banyak perkara yang mampu disumbangkan oleh Briged al Qoim. Pertamanya, hari ini kami mempunyai ribuan sukarelawan di Iraq, maksudnya dalam Iraq dan begitu juga luar Iraq. Mereka terdiri daripada pegawai-pegawai tentera dan keluaran-keluaran kolej ketenteraan. Dari sudut neraca timbangan material, saya percaya beribu-ribu orang pernah mempunyai pengalaman di medan perang sebelum ini. Keduanya, kami mempunyai neraca timbangan lain iaitu neraca Allah, kami percaya bahawa Allah bersama-sama kami dan membantu kami mengalahkan musuh-musuh kami. Oleh itu, kewujudan Briged Qoim ini dalam menentang ISIS dan kegelapan Salafi Wahabi Takfiri di medan peperangan hari ini, amnya akan memberikan impak besar dan ketara di medan perang, in sya Allah. Rahmat Allah itu sangat luas, in sya Allah.

Tiada apa untuk saya perkatakan lagi…mikrofon buat kalian.

Prof Ali Amili:

Allah berselawat ke atas Muhammad dan Keluarga Muhammad, para Imam dan para Mahdiyyin.

Semoga Allah memanjangkan umur tuan kami Yamani Keluarga Muhammad. Kami berasa amat bahagia kerana dapat berjumpa tuan. Tuan, kami adalah ansar-ansar dan khadam-khadam tuan, kami tidak akan berkata sepertimana orang-orang Yahudi berkata kepada Nabi Musa (as): “Pergilah kamu bersama Tuhanmu, dan berperanglah kamu berdua”, sebaliknya kami akan berkata: kami sentiasa bersedia pada setiap masa menunggu arahan tuan kami. Jika tuan mengarahkan kami meminum air laut, nescaya kami akan meminumnya. Jika tuan mengarahkan kami supaya mengangkut gunung di atas belakang kami, nescaya kami akan mengangkutnya. Kamu perintahkanlah kami, nescaya kami patuh pada kamu, wahai tuan kami Ahmad Al Hassan (as).

Terdapat ramai orang di serata dunia yang memberikan wilayah (taatsetia) kepada Muhammad dan Keluarga Muhammad (as), apakah pesanan tuan yang mulia kepada mereka dan kepada setiap muslim yang dibayangi fitnah yang masuk ke dalam setiap rumah mereka, menggambarkan Islam itu adalah agama pertumpahan darah dan pengganas pada kacamata orang lain.

Dipersilakan buat tuan…mikrofon buat tuan.

Imam Ahmad Al Hassan (as):

Ya Allah. kalian dapat mendengar suara saya dengan jelas, in sya Allah. Secara umumnya pada tahun-tahun kebelakangan ini terdapat perkembangan penting yang sentiasa mengemaskini maklumat-maklumat dalam bidang kemanusiaan, iaitu revolusi maklumat dan betapa mudahnya mengakses maklumat. Di samping adanya pelbagai saluran yang memudahkan komunikasi sosial antara sesama bangsa manusia. Saluran-saluran ini seterusnya membuka ruang kepada setiap insan melihat kebenaran pada bila-bila  masa yang dia mahukan dan putuskan untuk membuat kajian. Tentu sekali tanpa dibelenggu oleh orang yang tidak berakal dan tidak berfikiran waras yang menguasai akal fikirannya dan jalan pemikirannya. Jika tidak, kajiannya hanyalah sia-sia belaka. Maksudnya apabila dia mengkaji sementara itu ada orang lain yang membelenggu akal fikirannya, maka dia telah menjadikan orang lain itu sebagai belenggu yang menguasai akal fikirannya dan menjadikan kajiannya itu tidak lagi berfaedah. Dia mestilah mengkaji tanpa ada belenggu. Seterusnya saya menyeru setiap manusia khususnya yang berwilayahkan kepada Keluarga Muhammad (as) supaya mengkaji bukti-bukti dakwah Mahdawiyah dengan penuh tenang, tanpa perlu tunduk kepada belenggu sesiapa jua.  Harapan saya agar mereka tidak membiarkan orang lain membuat keputusan tentang urusan akhirat mereka sepertimana kami selalu sebutkan di Iraq: "kamu sendiri yang akan tidur di kubur kamu, bukan orang lain”. Oleh itu, tempat rehat kalian di akhirat adalah keredhaan di sisi Allah SWT. Jauhkanlah diri kalian daripada “sentimen kelompok”, maksudnya jauhkanlah diri kalian daripada sentimen kelompok apabila kalian hendak memulakan pencarian kebenaran.

Jadilah kalian orang yang bebas dalam membuat keputusan…bilamana kalian berjumpa jalan kebenaran, maka bertawakkallah kepada Allah, nescaya tiada keburukan yang menimpa kamu apabila manusia berbuat buruk terhadap kamu. Ikutilah jalan kebenaran dan janganlah kamu ikuti ke mana sahaja manusia pergi.

Pada hari ini, kami menyeru mereka yang berwilayahkan kepada Keluarga Muhammad (as) supaya membantu dakwah Mahdawiyah yang sebenar, supaya Allah melindungi mereka dan juga Islam dari kejahatan perossak-perosak ISIS dan selain mereka dari gerakan-gerakan takfiri wahabi sufyani. Sekaligus membolehkan kita menyampaikan imej sebenar Islam iaitu imej Islam yang tulen ke setiap pelusuk alam dan bangsa dunia ini di timur dan di barat, in sya Allah.

Tiada apa yang hendak saya perkatakan lagi, semoga Allah mengganjari kalian dengan kebaikan…mikrofon buat kalian. 

Dr. ‘Alaa al Salim:

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasih.
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Terima kasih wahai tuan kami. Sesungguhnya kami telah membuatkan tuan keletihan pada malam yang diberkati ini, namun ianya satu hadiah istimewa yang Allah Tabaraka wa Taala berikan pada kami semua. Sesungguhnya waktu berlalu dengan terlalu cepat dan sudah hampir 50 minit kami bersama tuan. Saya bermohon kepada Allah SWT agar perjumpaan ini dapat diadakan berulangkali dengan kehadiran Yamani Keluarga Muhammad (as).

Tuan-tuan para pendengar sekalian, tinggal dua soalan yang ingin kami tanyakan kepada Syed Ahmad Al Hassan (as). Tuan, soalan pertama adalah berkaitan dengan mesej tuan iaitu mesej sejagat sebagaimana yang tuan lontarkan dan jelaskan secara konsisten selama beberapa tahun ini. Adakah terdapat mesej yang tuan hendak sampaikan khusus buat penganut kristian dan yahudi, yang juga mendakwa sedang menunggu kedatangan Penyelamat yang dijanjikan di akhir zaman? 

Dipersilakan tuan kami…mikrofon buat tuan.

Imam Ahmad Al Hasssan (as):

Ya Allah. Semoga Allah memanjangkan umur kamu Dr. ‘Alaa. Selamanya kalian tidak pernah melelahkan saya dan saya sedia berkhidmat untuk kalian pada bila-bila masa, in sya Allah. Sesungguhnya saya telah banyak menulis dan mengajukan kepada mereka khususnya penganut kristian. Mereka boleh membaca apa yang telah saya tuliskan sebelum ini di dalam kitab Tauhid, jawapan-jawapan kepada persoalan-persoalan yang disebarkan dalam kitab Pengikut ketigabelas, Risalah Petunjuk dan lain-lainnya, yang terakhir sekali saya telah menulis dan berdialog tentang banyak perkara yang bersangkutan mereka di dalam kitab Delusi Ateisma/ Wahmul Ilhad. Saya menyeru agar mereka membaca, mengkaji dan mengenal sang Penghibur (comforter) yang dituntut oleh Isa atau Jesus supaya beriman dengannya dan menerima kebenaran yang dibawanya.

Terdapat satu kumpulan kristian yang dinamakan sebagai Jehovah Witness. Kebanyakan penganut kristian tidak mengiktiraf mereka ini sebagai sebahagian dari penganut kristian, kerana mereka menantikan sang Penghibur (comforter) yang datang di akhir zaman. Walaubagaimanapun, saya percaya kumpulan ini wajib diberi perhatian dan diusahakan lebih banyak penyampaian dakwah kepada mereka. Saya berharap para ansar dapat mengusahakan perkara ini.

Seterusnya nasihat saya buat ahlus sunah supaya mengkaji tulisan-tulisan saya, nasihat saya tidak hanya terhenti kepada penganut kristian sahaja sepertimana permintaan dari Dr. ‘Alaa. Berkaitan dengan ahlus sunnah, saya harap mereka dapat membaca apa yang telah saya tuliskan khusus berkaitan khilafah Allah di muka bumiNya ini, seterusnya mengkaji bukti-bukti dakwah yang diberkati ini. Sepatutnya mereka beriman dengan Mahdi yang lahir di akhir zaman dan inilah dia dakwah Mahdi bagi umat Nabi Muhammad (saws). Oleh itu, kaji dan telitilah tentangnya sambil membebaskan diri kalian daripada perasaan taksub dan keinginan hawa nafsu. 

Seterusnya nasihat saya buat pengikut Salafi Wahabi, sedarlah bahawa akidah-akidah yang dibawakan oleh agama Wahabi tiada kaitannya dengan agama Islam, kerana agama Wahabi didirikan atas penyembahan berhala Hubal yang tinggal di langit dan berhala-berhala langit lainnya. Dengan kata lain agama Wahabi ini terpisah jauh dari Islam sejak langkah pertama lagi apabila mereka memisahkan antara  Tuhan yang disembah dan sifat-sifatNya. Maksudnya mereka mempunyai tuhan mereka sendiri dan kami juga mempunyai Tuhan kami.

Ulama agama Wahabi menyifatkan tuhan mereka yang sebenarnya mempunyai dua tangan dengan lima jari di setiap tangan dan mempunyai dua biji mata sahaja. Begitulah juga halnya pada sifat-sifat tuhan yang lain, mereka menggambarkan kepada kamu satu berhala yang mempunyai rupa bentuk dengan perkataan yang mereka maknai sendiri dan mengatakan ia wujud di langit. Ini tiada kena mengena dengan Islam. Sesiapa jua yang mahukan kebenaran, bolehlah merujuk kata-kata ulama mereka sendiri, yang sebahagiannya telah saya sebutkan dalam kitab Tauhid. Oleh itu, saya menyeru orang awam mereka dan orang-orang yang terpedaya dengan agama Wahabi ini supaya bertaubat dan kembali mengiktiraf Tuhan agama Islam yang suci daripada keberhalaan dan pentajsiman yang tiada kena mengena dengan Dia SWT, dan Dia pasti tidak membenarkan hal keadaan yang sedemikian buat DiriNya.

Seterusnya saya juga menyeru ulama sunni dan syiah supaya membaca apa yang telah saya kemukakan dalam perkara-perkara akidah, sepertimana dalam perbahasan terakhir saya mengenai ayat kesempurnaan agama (ikmaluddin). Tidak sepatutnya seorang insan yang berakal itu menutup matanya setelahmana akidahnya dibatalkan sepenuhnya secara ilmiah dan muhkam.  

Semoga Allah mengganjari kalian dengan kebaikan, Dr ‘Alaa dan Ali Amili yang dikasihi. Saya tiada apa-apa lagi hendak diperkatakan berkenaan hal ini….mikrofon buat kalian.

Prof Ali Amili:

Allah berselawat ke atas Muhammad dan Keluarga Muhammad, para Imam dan para Mahdiyyin. Semoga Allah memanjangkan umur tuan kami Yamani Keluarga Muhammad (as). Tuan, kata-kata tuan adalah pelega bagi roh. Semoga ALlah membantu tuan mengatasi musuh-musuh tuan. Tuan, kami berharap supaya program ini tidak tamat kerana kami berasa sangat bahagia dengan kehadiran tuan bersama kami, namun kami perlu menamatkannya dan semoga ianya tidak menjadi pertemuan yang terakhir, in sya Allah.

Soalan terakhir buat tuan, apakah nasihat tuan amnya buat para ansar dan buat mereka yang bergabung menjadi sukarelawan di dalam Briged Qoim khususnya?

Dipersilakan buat tuan kami…mikrofon buat tuan.

Imam Ahmad Al Hassan (as):

Ya Allah. Pertamanya saya tujukan ini nasihat buat para ansar. Umumnya para mukmin lelaki dan wanita, semoga Allah memelihara mereka, tidak pernah berasa kekurangan dalam melakukan kerja siang dan malam, menyerukan umat manusia kepada kebenaran dan menjawab keraguan-keraguan dengan pelbagai saluran, semoga Allah mengganjari mereka dengan kebaikan. Mereka bekerja dengan bersungguh-sungguh dan gigih sekali, semoga Allah merezekikan mereka dengan kebaikan di dunia dan di akhirat atas apa yang telah mereka usahakan dengan bersungguh-sungguh dan dengan bebanan yang mereka tanggung. Saya menyeru dan menasihati mereka yang berasa kekurangan dari kalangan lelaki dan wanita supaya mengikuti jejak langkah saudara-saudari mereka untuk tidak berasa kekurangan dari sudut jihad harta benda, jihad nafs, pembelajaran dan penyampaian kebenaran kepada umai manusia. Ia adalah peluang bagi orang-orang yang yakin. Peluang ini akan berlalu pergi sepertimana awan berlalu, oleh itu rebutlah peluang ini.

Manakala nasihat khusus buat mereka yang dikasihi di dalam Briged Qoim. Pembentukan Briged Qoim dengan izin Allah adalah pencetus kebaikan dan jalan buat kalian orang-orang mukmin bagi mencapai seluruh kebaikan, iaitu jihad di bawah panji Khalifah Allah di bumiNya. Demi Allah, hanya orang-orang yang sabar sahaja yang menyertai briged ini dan orang-orang yang beruntung besar sahaja yang tetap kekal bergabung di dalamnya. Saya memohon kepada Allah agar menjadikan kalian ahli-ahlinya, wahai orang-orang yang dikasihi di dalam Briged Qoim. Keputusan kalian pada hari ini dalam peperangan kalian melawan para penyeleweng dan perosak wahabi takfiri di muka bumi ini adalah keputusan yang tepat, bukan sahaja dari sudut neraca timbangan agama, tetapi juga timbangan kemanusiaan dan moral. Oleh itu, peperangan kalian melawan mereka ini adalah kewajipan moral bagi menyelamatkan bumi dan juga umat manusia keseluruhannya dari kejahatan-kejahatan mereka. Saya memohon kepada Allah agar memelihara kalian dari depan, belakang, atas dan bawah, serta melingkungi kalian dengan peliharaanNya. Saya juga memohon kepada Allah agar membantu kalian, memenangkan kalian dengan kemenangan yang mulia dan memberikan pembukaan yang mudah buat kalian. Dia lah Penolongku dan Dia lah juga Yang menjadi penolong orang-orang soleh.

Ya Allah. Saya sudah selesai menjawab dan tiada apa lagi yang hendak saya perkatakan sekarang. In sya Allah, saya akan berada dalam ruangan ini selama beberapa minit dan terpaksa pergi selepas itu. Jadi saya mohon maaf terlebih dahulu. Saya terpaksa pergi tanpa dapat mendengar pandangan kalian yang mulia.

 Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh…mikrofon buat kalian.

Prof Ali Amili:

Allah berselawat ke atas Muhammad dan Keluarga Muhammad, para Imam dan para Mahdiyyin. Terima kasih mawlaku. Terima kasih tuan kami. Terima kasih Qoim Keluarga Muhammad (as). Warga kerja program Realiti Semasa mengucapkan terima kasih buat Syed Ahmad Al Hassan (as) atas kesudian beliau menerima jemputan kami. Semoga Allah menetapkan kami di atas wilayah tuan. Kami mengucapkan terima kasih buat Dr. ‘Alaa al Salim atas usahanya, kerjasama semua ikhwah dalam membantu kami, para ansar yang hadir dan tetamu-tetamu yang menjadi tuan rumah kepada Imam Ahmad Al Hassan (as).

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

 

 
 
 

******************** 

 
مقدم البرنامج / الاستاذ علي العاملي :

 

 بسم الله الرحمن الرحيم والحمد لله وصلى الله على محمد وآل محمد الائمة والمهديين وسلم تسليما 
 
السلام على آل محمد الطيبين 
 
السلام على شيعتهم وانصارهم في كل مكان 
 
احبتي الحضور الكرام السلام عليكم جميعا ورحمة الله وبركاته 
 
تقبل الله صيامكم وقيامكم وسائر اعمالكم وثبت الله اجوركم 
 
اليوم هو الجمعة التاسع من شهر رمضان المبارك من عام 1436 هـ الموافق لـ 26 حزيران/يونيو 2015 م
 
يسعدنا ويشرفنا ان يكون ضيف حلقتنا لهذه الليلة هو السيد الامام احمد الحسن ع 
 
وللعلم سيكون معي ايضا الاخ د. علاء السالم للتعاون معا لطرح الاسئلة على السيد اليماني حفظه الله 
 
فاهلا وسهلا ومرحبا بيماني آل محمد السيد احمد الحسن ع بين انصاره وشكرا لك لقبول دعوة ادارة برنامج الحقيقة كما هي رغم مشكلك الكثيرة اعانك الله وحفظك من كل سوء 
 
ابتداء نود ان نستمع الى كلمة تقولها لمن يستمع لك الآن … تفضلوا مولاي 
 
الامام ع : 

 

بسم الله الرحمن الرحيم والحمد لله رب العالمين وصلى الله على محمد وآل محمد الطيبين الطاهرين الائمة والمهديين وسلم تسليما . السلام عليكم ورحمة الله وبركاته . كل عام وانتم بخير واسال الله ان يعيد عليكم هذه الايام المباركة وان يجعلكم من اوفر عبيده عنده من كل خير ينزله ومن كل شر يدفعه بفضله ومنه سبحانه وتعالى. اود اولا ان اشكركم على هذه الدعوة الكريمة ويسعدني ان اكون معكم اليوم لاستمع لكم ولأجيب اسئلتكم واستفساراتكم. اذا كان الصوت واضح لكم يمكنكم البدء بطرح الاسئلة ان شاء الله. الحمد لله . اذن لكم المايك وبخدمتكم ان شاء الله.
 
د. علاء السالم :

 

 بسم الله الرحمن الرحيم والحمد لله رب العالمين وصلى الله على محمد وآل محمد الطيبين الطاهرين الائمة والمهديين وسلم تسليما كثيرا. السلام عليكم ورحمة الله وبركاته وحيا الله امامنا وسيدنا السيد احمد الحسن وسائر الانصار الكرام والضيوف في هذه الغرفة المباركة 
 
طَرِبتُ وما شَوْقاً إلى البيضِ أّطْرَبُ ولا لَعِباً مِنّي ا ذو الشيب يَلْعَبُ
 
ولكِن إلى أهْلِ الفَضائِلِ و النٌّــهى و خَيْرُ بني حؤّاء و الخيرُ يُطْلَبُ
 
إِلى النّفَرِ البيضِ الّذين بِـــــحُبِّهِمْ إلى الله فيـــــــــما نالَني أَتَقَرّبُ
 
بني هاشِمٍ رَهْــــــطُ النَّبِيِّ فَإِنَّني بِهِم وَ لَهُم أَرْضى مِراراً و أَغْضَبُ
 
خفضت لهم مني جناحَي مـودةٍ إلى كنف عِطفاه أهلٌ ومـرحبُ
 
حياك الله سيدنا والسؤال الاول الذي يطرح هو انك ابتدأت بدعوة الله وحيدا فريدا والآن بفضل الله تبارك وتعالى عليك صرت امة وهاهم انصار الدعوة اليمانية المباركة منتشرون على كل الارض فهل بوسعنا ان نتعرف على شيء من بداية انطلاقة الدعوة الالهية والصعوبات التي اعترت تلك المرحلة وإذا كان بالإمكان معرفة بعض الاسباب التي اضطرتك بالنهاية الى الابتعاد عن المؤمنين مدة من الزمن.
 
تفضل سيد لك المايك مصحوبا بالصلاة على محمد وآل محمد 
 
الامام ع : 

 

يا الله . ان شاء الله الصوت واضح . بالحقيقة يصعب ان اتكلم عن تفاصيل كثيرة لان الوقت محدود ونحن واجهنا احداث كثيرة في تلك الفترة. ولهذا سأقتصر على ذكر بعض النقاط المهمة, يعني فقط بعض النقاط المفصلية : 
بداية اعلان الدعوة كانت في عام 2002 . بعدها بدأت ملاحقة نظام صدام لي فاضطررت الابتعاد عن اعينهم لاشهر قليلة. في تلك الفترة لم يزرني احد من المؤمنين غير الشيخ ناظم حفظه الله واذكر انه عانى كثيرا حتى وصلي لي في حينها. 
بعد السقوط, بعد سقوط النظام البعثي عام 2003 بفترة بدأت الدعوة المهدوية تنشط من جديد في النجف والبصرة والعمارة والناصرية وبغداد وكربلاء وغيرها من محافظات العراق. ثم جاءني الشيخ ناظم العقيلي ومعه حسين الجبوري, ابو سجاد, يعرفه الانصار بهذا الاسم, ابو سجاد, جزاهم الله خيرا فذهبت معهم للنجف الاشرف في حينها وبفضل الله كان هناك احد الانصار هو الشيخ حبيب المختار حفظه الله, والد الشيخ حازم المختار, لديه بيت في حي النصر في النجف وكان لديه براني او ديوان معزول عن بيته فأوقفه في حينها لعمل الدعوة. وهكذا اتخذت هذا المكان كبراني او ديوان او مكتب .. سموه ما شئتم .. التقي به كل الناس, الانصار وغيرهم وطلبة الحوزة وغيرهم وقد سكنت في هذه الفترة في بيت ملاصق لمسجد السهلة وكنت اتواجد في البراني او المكتب حتى وقت متأخر التقي الناس والمؤمنين كما كنت ازور الحسينيات واصلي فيها واقيم صلاة الجمعة والتقي المؤمنين والسائلين في الحسينيات.
بعد ذلك بدأت الامور تتضيق علي نوعا ما بسبب فتاوي اجرامية وغير مسؤولة من بعض الجهات المدعية للدين وللأسف وكذلك تحركات بعض المتنفذين في العراق في حينها. فاضطررت في عام 2006 لتكليف بعض الانصار ومنهم الشيخ عيدان ابو حسين للبحث عن مكان آمن لأسكن فيه فوجدوا ارضا زراعية في اطراف النجف واشتريتها في حينها وبنيت فيها بيتا لأسكن فيه وعائلتي وفعلا انتقلت للسكن فيه في نهاية عام 2006 معتزلا عموم الانصار وكذلك الناس حيث لم يكن بإمكاني بعدها التواجد في مكتب او براني باستمرار لألتقي فيه الانصار وعامة الناس. ولم اكن اتمكن من اقامة صلاة الجمعة في الحسينيات كالسابق وهكذا بدأت في نهاية عام 2006 مرحلة جديدة في الدعوة وهي عدم التقاء عموم المؤمنين وجها لوجه والكلام معهم مباشرة كالسابق. وإنما اقتصرت على نقل اخبار وتوجيهات عن طريق ثقات من المؤمنين حفظهم الله والذين كانوا يعرفون مكان بيتي ويتصلون بي ويزوروني في حينها ومنهم السيد علاء الميالي وحسين الجبوري, ابو سجاد الذي ذكرته سابقا, وأخي محمد حفظه الله والشيخ حيدر الزيادي, كذلك الشيخ محمد الحريشاوي وغيرهم من الثقات المؤمنين في حينها, اضافة الى تواصلي مع مقر الحوزة المهدوية والمكتب الذي كان في النجف في ذلك الوقت وتوجيهي لهم باستمرار.
استمر وجودي في هذا البيت حتى اضطررت لمغادرته في بداية عام 2007, حيث تم الهجوم على البيت من قبل قوات عسكرية كبيرة وبعد ساعات فقط من مغادرتي للبيت, مغادرتي انا وعائلتي, انا وزوجتي واطفالي. وطبعا دون وجود مسوغ قانوني او منطقي لهذا الهجوم وإنما فقط تصرف عصابات متنفذة في حينها لا اكثر. وللأسف قاموا باعتقال احد جيراني وعذبوه بصورة بشعة في حين ان جيراني حتى لا يعلمون من اكون, يعني كنت بينهم لكن لا يعلمون من اكون. وهكذا استمر وضعي غير آمن ولا يناسب التواصل مع عامة المؤمنين والناس وخصوصا بعد احداث عام 2008 المشهورة, واستمر بالاقتصار على التواصل عن طريق بعض الثقات وعن طريق مواقع الدعوة في الانترنت ومقر الحوزة والمكتب الذي كان يفتح كلما سنحت الفرصة لذلك, وهكذا استمر الحال على ما هو عليه منذ نهاية عام 2006 وحتى نهاية عام 2012 وبعد ان تمت ست سنوات وكما اراد الله سبحانه وتعالى فرج الله بفضله ومنه ووفر , وفر لي بفضل بعض المؤمنين مجهودهم المبارك امكانية الانتقال الى مكان آمن نوعا ما …
وهكذا بدأت مرحلة جديدة من الدعوة ..
وتمكنت من فتح صفحة التواصل الاجتماعي في موقع الفيسبوك لأستطيع من جديد ان اتواجد بينكم في هذا الديوان الاجتماعي وأتحدث من خلال هذه الصفحة مع عامة المؤمنين والناس. وهكذا عدنا بينكم نسمعكم ونقرا ما تكتبون ونتكلم معكم ونتحدث معكم من خلال صفحة التواصل الاجتماعي المباركة والحمد لله رب العالمين.
واليوم ان شاء الله ايضا فتحت لنا صفحة جديدة وهي ان الامور سارت باتجاه تشكيل سرايا القائم للدفاع عن المقدسات والاضرحة الطاهرة والعرض والأرض وأصبحت هناك ربما حاجة للتواصل الصوتي معكم والتواجد بينكم ان شاء الله وسبحان الله وجدت على صفحتي ان الاستاذ علي العاملي حفظه الله قام بدعوتي لبرنامجكم المبارك … وان شاء الله في المستقبل ايضا اتواجد معكم عند الحاجة والله الموفق والمسدد. 
ارجو ان لا اكون قد اطلت عليكم . لكم المايك 
 
الاستاذ عاملي :

 

 اللهم صل على محمد وآل محمد الائمة والمهديين وسلم تسليما. حياك الله سيدنا ومولانا وتاج راسنا الامام احمد الحسن يماني آل محمد ص. من المهم جدا مولاي ان نستمع الى تعليق السيد احمد الحسن ع بخصوص من يغرر بالناس ويصف اسماء في نسب الامام كـ "قاطع" مثلا, وهي ليست حقيقة, وهذه الاشاعات, هذا من جهة ومن جهة اخرى هناك من ينتحل شخصية السيد احمد الحسن ويستغل اسمه وكنيته للتحدث باسمه مثلا او يدعي تمثيله او الاتصال به والمؤسف ان بعضهم يدعون الايمان به فكيف تعليقكم على ذلك مولاي؟
 
الامام ع : 

 

يا الله. ان شاء الله يكون الصوت واضح لكم. الحمد لله. حقيقة هذه الامور يعني ..لا اعرف ماذا اقول عنها! 
احمد الحسن شخص معروف ومشخص, لدي اسم محدد في السجلات الرسمية في العراق حيث ولدت وهو احمد اسماعيل صالح. ولدي سجل مدني في العراق ولدي هوية احوال مدنية ولدي شهادة جنسية عراقية ولدي جواز سفر عراقي ولدي شهادة من كلية الهندسة في جامعة البصرة … وكلها مثبت فيها صورتي ومعلومات فارقة عن شخصيتي ! 
فإضافة اسماء غير صحيحة الى اسمي من قبل جهة معينة او شخص ما المفروض انها كافية لإثبات انه كذاب وغير موثوق. وحقيقة انا استغرب ايضا من الذين .. يعني بعض هؤلاء الذي يفترون هذه الاسماء هناك من يتبعهم .. انا استغرب … او يصدقهم, لازال يصدقهم ويتبعهم! يعني إلا تكفي هذه الكذبة ؟! لا ادري يعني .. على كل حال! 
اما بالنسبة لمن يستغلون اسمي ويدعون اللقاء بي من غير المنافذ المعروفة التي اعلنتها واعتمدتها منذ بداية الدعوة والى اليوم فهؤلاء كذابون وكذبهم مفضوح وبين لكل انسان عاقل ومتزن … ولا اعتقد احتاج اقول اكثر من هذا بخصوص هؤلاء! 
جزاكم الله خيرا .. ليس لدي شيء آخر بهذا الخصوص .. لكم المايك ان شاء الله 
 
د. علاء السالم :

 

 بسم الله الرحمن الرحيم .السلام عليكم ورحمة الله تعالى وبركاته جزاك الله خير سيدنا وبالحقيقة ان بعض الاسئلة وان كانت ثقيلة على قلوبنا لكننا نريد ان شاء الله تعالى من هذا اللقاء ان تكون ثمراته وفوائده عديدة بحق محمد وآل محمد ص. ايضا من الاسئلة التي تطرح سيدنا احمد الحسن ع انه ربما نكون نحن وغيرنا بحاجة الى توضيح يتعلق بما اعتمده السيد احمد الحسن ع من وسائل لنشر العلوم والمعارف والأجوبة التي بينها للناس جميعا منذ انطلاقة الدعوة المباركة وأيضا ضمتها كتبه وبياناته وإرشاداته بحيث يمكن عدها وسائل رسمية تمثل الدعوة الالهية. هذا هو السؤال .. تفضل سيدنا 
 
الامام ع : 

 

يا الله. ان شاء الله يكون الصوت واضح لكم. وسائل نشر العلوم عديدة. في البداية كانت لدينا وسيلة وحيدة طبعا لا غير وهي الديوان او المكتب, المكتب الذي في النجف الذي تحدثت عنه سابقا, حيث كنت اجلس فيه بنفسي وكان كما بينت في حي النصر وكنت من خلاله اوجه بعض المؤمنين كالسيد علاء الميالي, اعتذر من .. ربما لا اذكرهم .. يعني لان عددهم ربما .. سيد علاء الميالي والشيخ حازم المختار وحبيب السعيدي والشيخ ناظم العقيلي والشيخ حيدر المشتت قبل ادعاءه الباطل .. كل هؤلاء كنت اوجههم لطباعة بعض المنشورات والكتب في المطابع الموجودة في النجف وتوزيعها. بعد ذلك كلفت احد المؤمنين وهو المهندس احمد بهاء, ربما يكون حاضر اليوم في الغرفة .. يكون حاضر معكم, كلفته بانشاء موقع في شبكة الانترنت لنشر بيانات وكتب الدعوة وللتواصل مع الناس عن طريق الانترنت, وبالفعل قام هو بذلك وبالتعاون مع الاستاذ ضياء الزيدي فرج الله عنه. واعتقد ان المهندس احمد بهاء حفظه الله له فضل كبير وجزاه الله خيرا حيث ان كل وسائل التواصل عن طريق الانترنت انما هي ثمرة عمله المبارك هذا. بعد ذلك تطورت المواقع بجهود المؤمنين وأصبحت على ما هي عليه اليوم وبفضل الله سبحانه وتعالى طبعا. ايضا تم اضافة صفحة التواصل الاجتماعي كما تعلمون كي اكون بينكم جميعا فهي اصبحت بديلا وان كان مؤقتا عن البراني او الديوان او المكتب الذي كنت اجلس فيه بنفسه. يعني هذا هو البديل المتاح الآن لأكون بينكم وان شاء الله يعود الامر كما كان في السابق بفضل الله وبفضل جهود وجهاد المؤمنين حفظهم الله. 
ايضا كانت هناك وسيلة تواصل اعتمدتها منذ بداية الدعوة وهي ان هناك بعض المؤمنين اضافة الى المكتب والديوان ينقلون توجيهاتي, ثم بعد ابتعادي استمر هذا الامر على ما هو عليه, كما بينت في السابق. هذا باختصار .. وإذا لديكم شيء آخر بخدمتكم. لكم المايك 
 
عاملي :

 

 اللهم صل على محمد وآل محمد الائمة والمهديين وسلم تسليما ـ يا رب خذ من عمري واعط امامي احمد الحسن ع ـ ما هو تقييمكم للوقع القائم في المنطقة الآن؟ وما دور قائم آل محمد الامام احمد الحسن ع مما يجري في المنطقة؟ 
 
وأيضا نود ان نستمع الى رسالتكم للشعوب والحكومات وخصوصا الحكومة العراقية. تفضلوا مولاي مصحوبا بالصلاة على محمد وآل محمد 
 
الامام ع : 

 

يا الله. ان شاء الله يكون الصوت واضح لكم. 
اولا حبيبي علي العاملي حفظكم الله واطال الله في عمرك ـ الوضع في منطقة الشرق الاوسط خطير للغاية, فهناك حرب طائفية قائمة على قدم وساق منذ بداية الثورات العربية وفتح الباب للحركة السلفية الوهابية والتي لا تعرف غير لغة القتل والدم والذبح وها انتم ترون الحركات السلفية في العراق وسوريا وليبيا كمثال .. لقد قتلوا وبأبشع الطرق المسيحي واليزيدي والشيعي والسني الذي لا يخضع لمنهجهم في عبادة هبل سماوي مجسم, يعني حتى السني الذي لا يخضع لمنهجهم قتلوه وفعلوا به ما فعلوا, وحتى الاطفال لم يسلموا من الذبح, وقاموا بسبي النساء والاعتداء على اعراض الناس … ترون ما يفعلون كل يوم ! بل حتى الاثار والتراث الانساني دمروه .. وبالتالي فهناك حرب طائفية قائمة من قبل الدين الوهابي السلفي التكفيري على كل من خالفهم وعلى كل شيء لا يناسب اعتقاداتهم الفاسدة وخصوصا شيعة اهل البيت ومراقد آل محمد صلوات الله عليهم ! 
وهذا واقع لا يستطيع احد ان يغلق عينيه ويقول انه غير موجود .. اليوم سمعتم بالتفجير الوهابي السلفي الاجرامي في الكويت في احد مساجد الشيعة ! 
تقييمي لحجم الخطر الذي نواجهه الآن من الوجود السلفي الوهابي التكفيري في منطقة الشرق الاوسط بأنه كبير جدا ولا بد من جمع كل قوة وإمكانية متاحة لسحقه تماما وبسرعة كبيرة, وإلا فالنتائج المترتبة على تأخير سحقه وإنهاء هذا الوجود سيئة للغاية .. ستكبدنا جميعا خسائر فادحة, ليس فقط خسائر بالانفس ـ بحسب اعتقادي ليست فقط خسائر بالأنفس او بالأموال والممتلكات ـ بل يمكن ان يصل الامر الى المقدسات والأعراض لا سمح الله ! 
ونحن نلاحظ الآن بعد مرور سنة على احتلال الموصل زادت امكاناتهم عدة وعددا وتم احتلال الرمادي, اضف ان في الموصل جامعة كبيرة ومختبرات وخبراء ومعامل وفي المناطق كذلك التي يحتلونها في سوريا, واعتقد ان الحصول على مواد لصناعة ما يسمى بالقنبلة النووية القذرة او القنبلة القذرة او سلاح راديولوجي او اشعاعي ليست مسالة مستحيلة ! خصوصا اذا توفرت الاموال كما هو واقع داعش اليوم. وبالتالي فمن الممكن ان تهاجم مدننا الاخرى بها. ايضا سيطرت هذه التنظيمات التكفيرية على مدن في سوريا مثل ادلب مؤشر واضح على حجم الخطر. ولهذا اقول ان الوقت مهم وهزيمتهم بسرعة مهمة لان وجودنا ووجود مقدساتنا مهدد بخطر حقيقي وواقعي.
انا لا اريد ان ارعب أحدا يعني ارعب احد بهذا الكلام .. لا ابدا! ولكن هي هذه حقيقة يعني .. هذه حقيقة ماثلة أمامنا وبتقديري دخولهم للرمادي هو اخطر حدث نواجهه اليوم .. وكل يوم يمر على وجودهم في الرمادي يزيد من احتمالية تعرضنا وتعرض مدننا وأهلنا ومقدساتنا لخطر كبير ! 
هذا هو تقييمي الاجمالي للوضع على الارض الآن , اما دوري او ما يمكن ان اقوم به : فانا منذ سنوات طويلة دعوت الى تشكيل قوة لمقاتلة هؤلاء وجهادهم ودفع خطرهم قبل ان يستفحل, وهناك بيانات صدرت مني بهذا الخصوص. 
واليوم نحن بدءنا بتشكيل سرايا القائم للدفاع عن المقدسات والأرض والعرض وندعو الناس وخصوصا شيعة اهل البيت ع للالتفاف حولها ودعمها والانتساب لها. فهذا هو جيش امامكم فانصروه ولا تخذلوه وهدفنا الاولي هو دفع هؤلاء المجرمين الى ابعد مسافة ممكنة عن مقدساتنا وأهلنا وأرضنا وإخراجهم من العراق.
اما بخصوص رسالتي .. الحكومات .. لا اعتقد ان الحكومات تسمع يعني هم غير قادرين عاجزين عن السمع يعني .. عاجزين عن السمع ! رسالتي للحكومة العراقية : ان يوفروا لنا معسكرات تدريب وان يفتحوا لنا المجال لمقاتلة هؤلاء الغزاة المحتلين الذين احتلوا ارضنا ويريدون تدنيس مقدساتنا وقد قاموا بتدنيس هذه المقدسات بالفعل لما هدموا ضريح العسكريين في سامراء سابقا. 
فان لم تستجب الحكومة العراقية لهذا الطلب, فانا اقول لسرايا القائم : كونوا مستعدين بالعدة والاستعداد البدني والفني والنفسي للدفاع والقتال في حال انهار الجمع الذي يواجه داعش كما انهار قبل فترة وسلم الرمادي ! 
فمدنكم, مقدساتكم وأعراضكم في خطر حقيقي وواقعي !
ايضا بمناسبة تداول قانون العفو العام في العراق هذه الأيام فنحن نطالب الحكومة العراقية بالإفراج عن انصار الامام المهدي المعتقلين والمحكومين بالإعدام .. خصوصا المحكومين بالإعدام .. انصار الامام المهدي ليسوا ارهابيين ولا مجرمين ومن غير المعقول والمنطقي ان يحكم عشرات الاشخاص بالإعدام بسبب المواجهات التي حدثت عام 2008 ! 
في حين ان الحكم بالإعدام وفي كل الاعراف والقوانين يحتاج الى اثبات لا لبس فيه. لا بد من اثبات لا لبس فيه لحدوث الجريمة الموجبة للحكم بالإعدام. فكيف شخص القاضي الذي حكم على عشرات الاشخاص في جلسة ؟ في جلسة بالإعدام .. ان هؤلاء قاموا بالقتل ؟ كيف قاضي واحد ؟ وحتى و كانوا عدة قضاة ! في جلسة واحدة قام بالحكم على عدة اشخاص بالإعدام ! كيف شخص ان هؤلاء قاموا بالقتل مع سبق الاصرار مع ان ما حدث هو مواجهات مسلحة عشوائية ! 
يعني هذا يذكرنا بمحكمة الثورة في عهد صدام, وإلا فبربكم ما الفرق؟! 
ثم ان احداث 2008 كانت بسبب اعتداءات متكررة على انصار الامام من قبل بعض المتنفذين في حينها. ويمكن لأي شخص في الحكومة الحالية, حكومة العراق الحالية, اذا كانوا فعلا يريدون احقاق الحق, ان يجري تحقيقا وبحثا منصفا ليرى كم الاعتداءات والأذى الذي مورس ضدنا في ذلك الوقت من قبل بعض المتنفذين, ومنها كمثال : 
الاعتداء على الحوزة المهدوية والمكتب الرسمي في النجف في بداية عام 2007 وإغلاقه واعتقال سيد حسن الحمامي وطلبة الحوزة المهدوية دون اي عذر قانوني ثم افرجوا عنهم بعد فترة ولم يعيدوا لهم البناية, بناية الحوزة لم يعيدوها, بناية الحوزة والمكتب, بل استولوا عليها دون اي وجه قانوني ولم يسلموها الى ان انتهى عقد الايجار. 
وهذه ليست الحادثة الوحيدة, بل تكررت وبنفس الطريقة التعسفية : اغلاق المكتب واعتقال السيد الحمامي وطلبة الحوزة دون وجه حق ! الى ان حدث ما حدث عام 2008. 
ولهذا انا ادعوهم للإفراج عن انصار الامام المهدي المسجونين .. هؤلاء اناس مظلومون .. مظلومين فأفرجوا عنهم! 
ليس لدي شيء آخر .. لكم المايك 
 
الاستاذ عاملي :

 

 اللهم صل على محمد وآل محمد الائمة والمهديين. حياك الله مولانا يماني آل محمد وحيا الله ضيوفك.
 
هناك سؤال يتعلق بسرايا القائم التي شكلتها اخيرا والسؤال يتألف من شقين : 
 
الاول: نلاحظ ان هناك هجمة على سرايا القائم منذ بداية الدعوة الى تشكيلها وهناك حملة تشكيك فيها وفي رجالاتها وفي اهدافها علما ان كل العراقيين وغير العراقيين قد اشتركوا في الحرب على الدواعش الكفرة, السؤال هو : هل الحملة على سرايا القائم بريئة وناتجة من سوء فهم ام ان الامر اكبر من ذلك ؟
 
والثاني : نحن نلاحظ وجود عشرات الآلاف من عناصر الحشد الشعبي في مواجهة الدواعش ومع ذلك لم يستطيعوا القضاء عليهم, السؤال الطبيعي والمنطقي هو : ما الفرق الذي ستحدثه سرايا القائم بإعدادها القليلة وفي مصير هذه الحركة ؟
 
تفضلوا مولاي 
 
الامام ع : 

 

يا الله. ان شاء الله يكون هناك صوت. الصوت واضح؟ ..الحمد لله 
نعم بالنسبة لسرايا القائم, اعلنت بوضوح سبب تشكيلها على صفحة الفيسبوك. سبب تشكيلها هو الدفاع عن المقدسات والبلد والأعراض. اما التهجم على سرايا القائم, فرغم انه لا يقدم ولا يؤخر بالنسبة لي على الاقل, يعني بالنسبة لي على الاقل لا يقدم ولا يؤخر تهجم اي كان ! ولكني الى اليوم شخصيا لم اجد شخصا له قيمة ووزن اجتماعي او سياسي او عسكري او حتى ديني تهجم على تشكيل سرايا القائم علنا. بل على العكس, من خلال الاخبار التي تصلني من المكتب والمؤمنين, يوجد هناك ترحيب وبدرجة لا باس بها بتشكيل سرايا القائم من عدة جهات وقيادات عسكرية ومن حكومات محلية ومحافظين في اكثر من محافظة في العراق ومن بعض القيادات في الحشد الشعبي. وقد طلبت شخصيا من المكتب الرسمي التواصل مع الشخصيات السياسية والعسكرية في العراق وتعريفهم بالهدف من تشكيل سرايا القائم .. ولو ان ظروفي الشخصية تسمح لي تواصلت معهم .. وقد قمنا بهذا التواصل حتى لا نعطي لبعض المرضى اي فرصة حتى وان كانت ضئيلة للتشويش. فهناك خطر يتهددنا جميعا .. السني والشيعي والمسيحي.. هناك خطر يتهدد كل من يشايع اهل البيت بغض النظر عن توجهه ومعتقده .. ويتهدد مراقد ائمتنا ويتهدد اعراضنا .. وارض العراق العزيزة المباركة المطهرة بمراقد الائمة عليهم السلام والأنبياء .. وهذا الخطر وصل الى حدود بغداد موسى بن جعفر وكربلاء الحسين ونجف علي بن ابي طالب عليهم السلام , ولهذا نحن اضطررنا للتحرك وتشكيل سرايا القائم, وليغضب من يغضب ! 
وعموما اعتقد ان من غضبوا وتهجموا على سرايا القائم هم شواذ قليلون وتهجمهم ليس له قيمة ولا يهتم له احد, وأي عاقل يفهم بوضوح ايضا ان هؤلاء يخدمون اهداف داعش سواء عن علم ومعرفة ام بسفاهة وجهل وضعف ادراك ووعي لما يجري ويحدث في الساحة ! 
ايها الاحبة في سرايا القائم اتوجه لكم : ايها الاحبة في سرايا القائم, من سلم من التهجم حتى تريدون ان تسلموا من التهجم ؟ الله سبحانه وتعالى لم يسلم ! وتجدون ملحدين يتهجمون عليه ويستهزئون به ! تريدون ان نسلم نحن وانتم من تهجم بعض السفهاء الذين يخدمون داعش؟ اظن ان هذا ثمنا لا بد ان ندفعه دائما وفي كل خطوة نخطوها لنرتقي عند الله سبحانه وتعالى.
وأنا احب ان يطمئن اي شخص مخالف لنا ان منهجنا هو منهج خلفاء الله, منهج محمد صلى الله عليه وآله, منهج علي .. فمحمد لم يحتل المدينة المنورة بالقوة العسكرية وإنما دعا الناس الى حاكمية الله ولما قبله اهل المدينة انتقل الى المدينة .. وكذلك علي عليه السلام, نصبه رسول الله صلى الله عليه وآله, ولما وجد انه وحيد مع قلة من انصاره اعتزل في بيته حتى رجع الناس له وقبلوا تنصيبه فقام بالأمر ..
فنحن كذلك .. لا يتصور احد اننا نريد تشكيل قوة عسكرية لإجبار الناس بالقوة على قبول احمد الحسن ! ابدا هذا ليس منهجنا وليس طريقنا. وطريقنا معلن منذ اول الدعوة وقد قلت مرارا وتكرارا ان الله ينصب خليفته في ارضه والخليفة يقدم ادلته على تنصيبه, وعلى الناس ان تقبل تنصيبه. فان رفضوا التنصيب الالهي فقد ضيعوا حظهم وآخرتهم. اما خليفة الله فلا يضره شيء, يجلس في بيته كما جلس علي, خمسة وعشرين سنة !
هذا ما لدي بهذا الخصوص .. اما سؤالك عن تأثيرنا وأيضا ما فعله الحشد الشعبي..
اعتقد بالنسبة للحشد الشعبي والجيش العراقي, هم قدموا التضحيات والدماء لحفظ المقدسات والبلد والأعراض وهذا امر يشكرون عليه بغض النظر عن تشكيك بعض الجهات بالنوايا او حتى تشكيك بعضهم ببعض يعني ـ نسمع بعض الكلام بهذا الخصوص ـ وأيضا بغض النظر عن كونهم حققوا النصر ام لا ! وأرجو منكم ان تتذكروا دائما ان في الجيش العراقي اليوم الكثير من اخوتكم الانصار المؤمنين الاطهار وقد استشهد بعضهم رحمهم الله برحمته الواسعة في معركة الدفاع عن ارض العراق المقدسة. 
اما ما الذي يمكن ان تقدمه سرايا القائم, فاعتقد الكثير جدا يمكن ان تقدمه سرايا القائم : 
اولا لدينا الآن آلاف المتطوعين في العراق, يعني في داخل العراق, وكذلك في خارج العراق, منهم ضباط وخريجي كلية الاركان وعدة آلاف اعتقد يحدثون اثرا في ساحة المعركة حتى بالمقاييس المادية البحثة.
ثانيا نحن لدينا مقياس آخر, وهو المقياس الالهي, فنحن نعتقد ان الله معنا وناصرنا على اعدائنا.
ولهذا فوجود سرايا القائم في مواجهة داعش والظلام الوهابي السلفي التكفيري في ساحة المعركة اليوم سيحدث فرقا كبيرا وملموسا على ساحة المعركة عموما ان شاء الله. ورحمة الله واسعة ان شاء الله. 
ليس لدي شيء آخر. لكم المايك.
 
الاستاذ عاملي :

 

 اللهم صل على محمد وآل محمد الائمة والمهديين . حياك الله مولانا يماني آل محمد بين ضيوفك. سعدنا بلقائك مولانا. مولاي نحن انصارك وخدامك لن نقول كما يقول اليهود لموسى عليه السلام ( اذهب انت وربك فقاتلا ), نحن نقول: نحن جاهزون في كل ساحة رهن اشارتك سيدنا سيدنا, لو طلبت منا ان نشرب البحار لشربنا ولو طلبت منا ان ننقل الجبال على اظهرنا لنقلناها .. انت تأمر سيدنا لبيك مولاي احمد الحسن ع 
 
هناك الكثير من الموالين لمحمد وآل محمد صلوات الله عليهم في كل انحاء العالم, فما هو توجيهكم الكريم لهم ولكل المسلمين في ظل هذه الفتنة التي دخلت كل بيت من بيوت المسلمين وصورت الاسلام على انه دين دموي وإرهابي بنظر الاخرين. تفضلوا سيدنا عندكم المايك
 
الامام ع : 

 

يا الله. الصوت واضح لكم ان شاء الله ؟
هناك امر مهم استجد على الساحة الانسانية عموما في السنوات الاخيرة وهو ثورة المعلومات وسهولة الحصول عليها كذلك توفر طرق ميسرة للتواصل الاجتماعي بين بني البشر, وهذه الطرق فتحت بابا لكل انسان ان يطلع على الحقائق كما هي متى ما اراد وقرر فعلا ان يطلع, طبعا دون وصاية احد غير المنطق والتفكير السليم على عقله وطريقة تفكيره وإلا مجرد الإطلاع يعني واذا يطلع وهناك وصاية على تفكيره وعلى عقله, هو يعني جعل آخرين اوصياء على تفكيره وعلى عقله لا فائدة من اطلاعه. لا بد ان يطلع بدون وصاية. اقول وبالتالي فانا ادعو كل انسان وخصوصا الموالين لآل محمد صلوات الله عليهم للإطلاع على ادلة الدعوة المهدوية بهدوء ودون الخضوع لوصاية احد. فرجائي لهم ان لا يتركوا احدا آخر ليقرر لهم امر آخرتهم لأنه مثل ما نقول بالعراق ( محد راح ينام بقبرك غيرك ) فمهد لنفسك آخرة مرضية عند الله سبحانه وتعالى. 
ايضا تجنبوا ما يسمى تأثير المجموعة, يعني عندما تريد ان تسمع من الآخرين تجنب تأثير المجموعة.
كونوا احرارا في قراراتكم .. فمتى ما وجدت الطريق الصحيح توكل على الله ولا تسيء اذا اساء الناس وتقول حشر مع الناس عيد كما يقولون ! 
نحن دعونا الموالين لآل محمد عليهم السلام وندعوهم اليوم لنصرة هذه الدعوة المهدوية الالهية الحقة, ليدفع الله بها عنهم وعن الاسلام شر هؤلاء المفسدين, داعش وغيرهم من الحركات الوهابية السفيانية التكفيرية. وأيضا حتى نتمكن من ايصال صورة الاسلام الحقيقي والصحيح, الصورة النقية, لكل دول العالم ولكل شعوب العالم في الشرق والغرب ان شاء الله. 
ليس لدي شئ آخر جزاكم الله خيرا . لكم المايك 
 
د. علاء السالم :

 

 بسم الله الرحمن الرحيم السلام عليكم ورحمة الله وبركاته مجددا. شكر لك سيدنا وأتعبناك حقيقة في هذه الليلة المباركة لكنها منحة الهية منحنا الله تبارك وتعالى لنا جميعا. حقيقة مر من الوقت ما يقرب من الخمسين دقيقة ومرت سريعة جدا ونسال الله سبحانه وتعالى ان تكرر هذه اللقاءات بجود يماني آل محمد صلوات الله عليه.
 
إليكم ذوي آل النبى تطلعت نوازعُ من قلبى ظِمَاءٌ وألـْبـُبُ
 
يشيرون بالأيدي إليَّ وقولـُهُمْ ألا خاب هذا والمُشيرون أخيبُ
 
فطائفة قد أكفرتني بحبكم وطائفة قالوا مُسِيءٌ ومُذنِبُ
 
فما ساءني تكفير هاتيك منهمُ ولا عيب هاتيك التي هي أعيبُ
 
يعيبونني من خبثهم وضلالهم على حبكم بل يسخرون وأعجبُ
 
وقالوا ترابيٌّ هواه ورأيه بذلك أُدعى فيهمُ وأُلـَقـَّبُ
 
ايها السادة المستمعون لم يبق لدينا إلا سؤالين للسيد احمد الحسن ع.
 
السؤال ما قبل الاخير سيدنا, ان رسالتك هي رسالة عالمية كما طرحتها وبينتها عبر السنين المتمادية, فهل هناك رسالة منك تود ان توجهها إلى المسيحيين واليهود ممن يزعمون انتظار المنقذ والمخلص الموعود في آخر الزمان ؟
 
تفضل سيدنا لك المايك
 
الامام ع : 

 

يا الله. حياكم الله د. علاء وأبدا لم تتعبوني ان شاء الله وبخدمتكم في اي وقت. 
بالحقيقة لقد كتبت وقدمت الكثير لهم وبالخصوص المسيحيين وبإمكانهم الاطلاع على ما كتبت فيما مضى, في كتاب التوحيد او اجوبة بعض الاسئلة التي نشرت في كتاب الحواري الثالث عشر ورسالة الهداية وغيرها وأخيرا كتبت وناقشت امورا تخصهم في كتاب وهم الالحاد. فانا ادعوهم للقراءة والإطلاع ومعرفة المعزي الذي طلب منهم عيسى او يسوع الايمان به وقبول الحق الذي يأتي به. 
هم لديهم فرقة شهود يهوه.. طبعا كثير من المسيحيين لا يعتبرونهم مسيحيين لأنهم ينتظرون المعزي في آخر الزمان! على كل حال, اعتقد هذه الفرقة يجب الاهتمام بهم وتبليغهم اكثر .. ارجو من الانصار ان يقوموا بهذا. 
ايضا لدي نصيحة للسنة, ان يطلعوا على ما كتبت, ليس فقط .. لا نتوقف عند المسيحيين ومادام انت طلبت د. علاء نصيحة فنوسعها. بالنسبة للسنة ارجو منهم ان يطلعوا على ما كتبت بخصوص خلافة الله في ارضه وان يبحثوا في ادلة الدعوة المباركة. فالمفروض انهم يؤمنون بالمهدي الذي يولد في آخر الزمان, وهذه هي دعوة مهدي امة محمد صلوات الله عليه وآله. فليبحثوا وليدققوا فيها بتجرد عن التعصب والهوى. 
ايضا الوهابيون والسلفيون لدي لهم نصيحة وهي ان العقائد التي يطرحها الدين الوهابي لا علاقة لها بالإسلام. لان الدين الوهابي قائم على عبادة هبل سماوي وصنم سماوي. اي ان الدين الوهابي مفترق عن الاسلام في الخطوة الاولى وهي ان الاله الذي يعبد وصفاته مفترقين, يعني هم لديهم اله ونحن لدينا اله ! 
فعلماء الدين الوهابي يصفون الههم بان لديه يدين اثنين على الحقيقة وفي كل يد خمس اصابع حقيقية, ولديه عينين اثنين فقط على الحقيقة, وهكذا في بقية الصفات حتى يصفون لك صنما مجسما بكل معنى الكلمة ويقولون انه موجود في السماء. وهذا ليس من الاسلام في شيء ومن اراد فليراجع كلمات علماءهم وقد نقلت بعضها في كتاب التوحيد. ولهذا ادعو عوامهم والمخدوعين بهذا الدين الى التوبة والرجوع الى الاعتراف باله الاسلام المنزه عن الصنمية وهذا التجسيم القبيح الذي لا يليق به سبحانه ولا يصح بحال. 
ايضا ادعو السنة والشيعة وخصوصا علماءهم للإطلاع على ما طرحت في الامور العقائدية, كالبحث الاخير في آية اكمال الدين, فلا يسع الانسان العاقل ان يغمض عينيه اذا ما تم نسف عقيدته علميا وبصورة محكمة! 
جزاكم الله خيرا د. علاء والحبيب علي العاملي. ليس لدي شيء آخر اقوله بهذا الخصوص . لكم المايك
 
الاستاذ عاملي :

 

 اللهم صل على محمد وآل محمد الائمة والمهديين. حياك الله مولانا يماني آل محمد ع . مولاي كلامك بلسم للروح. الله ينصرك على اعداءك. مولاي نتمنى ان لا تنقضي الحلقة لأننا سعيدون جدا بوجودك معنا لكن لا بد ان تنتهي في الاخير وان شاء الله لا يكون آخر لقاء. 
 
السؤال الاخير مولاي, ما هي نصيحتكم عموما وبالخصوص من انضموا وتطوعوا في سرايا القائم؟ 
 
تفضلوا سيدنا عندكم المايك
 
الامام ع : 

 

يا الله. اولا اوجه نصيحة لعموم الانصار. عموما المؤمنين حفظهم الله ونساء ورجالا لم يقصروا في العمل ليلا ونهارا بدعوة الناس الى الحق ودفع الشبهات ووسائل عديدة جزاهم الله خيرا. هم جزاهم الله خيرا يعملون بجهد واجتهاد وأسال الله ان يرزقهم خير الآخرة والدنيا على ما يبذلون من جهد وما يتحملون من عناء. وأدعو المقصرين والمقصرات وانصحهم ان يلتحقوا بركب اخوتهم واخواتهم وان لا يقصروا, يعني الجهاد بالمال والنفس والتعلم وإيصال الحق للناس.. فهي فرصة للموقنين.. والفرص تمر مر السحاب, فاغتنموها ! 
اما الاحبة في سرايا القائم بالخصوص, فان شاء الله تشكيلكم هو نواة للخير وطريق لكم ايها المؤمنون لتنالوا الخير كله, الجهاد تحت راية خليفة الله في ارضه. ووالله لا يلقاها إلا الذين صبروا ولا يلقاها ويثبت عليها إلا ذو حظ عظيم. وأسال الله ان تكونوا انتم من اهلها. 
ايها الاحبة في سرايا القائم .. قضيتكم اليوم وقتالكم لهؤلاء الوهابيين التكفيريين المنحرفين المفسدين في الارض هي قضية محقة بكل المقاييس الانسانية والأخلاقية وليس فقط بالمقياس الديني ! ولهذا فقتالكم لهؤلاء وقتلهم واجب اخلاقي ايضا لتخليص الارض والإنسانية ككل من شرورهم. وأسال الله ان يحفظكم من بين ايديكم ومن خلفكم ومن فوقكم ومن تحتكم ويحيطكم بحفظه, وأسال الله ان ينصركم وينتصر بكم, اسال الله ان ينصركم نصرا عزيزا ويفتح على ايديكم فتحا يسيرا, هو وليي وهو يتولى الصالحين. 
يا الله. انا انتهيت من الاجابة وليس لدي شيء آخر اقوله الآن. ان شاء الله سابقى في الغرفة لبضع دقائق استمع لكم وأنا مضطر للمغادرة بعدها فاعتذر مقدما, سأخرج مضطرا دون سماع مداخلاتهم الكريمة والسلام عليكم ورحمة الله وبركاته. لكم المايك احبتي.
 
الاستاذ عاملي:

 اللهم صل على محمد وآل محمد الائمة والمهديين . شكرا مولاي. شكرا سيدنا. شكرا يا قائم آل محمد ع . فريق عمل برنامج الحقيقة كما هي يشكر السيد الامام احمد الحسن ع على قبول الدعوة. ثبتنا الله على ولايتك. نشكر د. علاء السالم على جهوده ونشكر جميع الاخوة على تعاونهم معنا ونشكر الحضور انصارا وضيوف في مضيف الامام احمد الحسن ع. والسلام عليكم ورحمة الله وبركاته 
 
 

2 thoughts on “Wawancara / Interview Bersama Ahmad AlHasan Di Paltalk

  1. Setelah membaca wawancara bersama Ahmad AlHasan, hati saya menjadi lebih tenang dan yakin dengan AlMahdi akhir zaman setelah sekian lama mencari di alam maya ini. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *