Jawaban Keraguan: Di Mana Dan Mengapa?

بسم الله الرحمن الرحيم
الحمد لله رب العالمين،
وصلى الله على محمد وآل محمد الأئمة والمهديين وسلم تسليماً كثيراً 
 
Para pembaca sekalian.
 
Sebelum ini kami telah pun menjawab soalan "bila". Kali ini adalah "di mana" dan "mengapa". Hakikatnya ini adalah soalan yang tidak sepatutnya menjadi penghujahan utama. Namun, oleh kerana kita sebagai manusia biasa sentiasa mempunyai keraguan, maka tidak dapat tidak persoalan ini muncul di benak kita. Lantas ia terus di manipulasi oleh golongan penentang yang bersifat Satanist, untuk menyebarkan keraguan di kalangan umat manusia dari menerima seruan Al Mahdi AS.
 
Soalan: Di mana Sayed Ahmad AlHassan dan mengapa beliau menghilangkan diri atau bersembunyi? Adakah kerana beliau takut?
 
Jawaban:
 
Apa yang boleh kami jawab adalah Sayed Ahmad AlHassan berada di Iraq, tempat yang disebutkan sebagai mulanya pergerakan Mahdawiyah dari riwayat-riwayat Maksumin. Sementara persembunyiannya pula adalah disebabkan beliau diarahkan sedemikian oleh bapanya kerana diburu para penzalim.
 
Maka ini akan membawa kita kepada persoalan: Sayed Ahmad AlHassan adalah seorang penakut. Para Nabi dahulu keluar berdakwah secara terang-terangan, tidak pernah lari dan sebagainya.
 
Atau benarkah begitu? Persoalan dan tanggapan sebegini hanya keluar dari mulut seorang yang jahil akan sejarah. Cukuplah kami ingin mengingatkan kepada golongan jahil ini akan beberapa fakta.
 
Fakta Pertama
 
Sayed Ahmad AlHassan telah keluar berdakwah secara terang-terangan sejak tahun 1999 sehingga 2008. Dalam tempoh ini, masyarakat, para ulama dan penguasa semuanya mengenali beliau dan dapat berjumpa dengan beliau. 
 
Jadi tidak timbul persoalan beliau pengecut dan tidak pernah muncul. Hampir 10 tahun beliau menyeru secara terbuka. Para ulama elit Iraq semuanya mengenal beliau.
 
Para pembaca boleh membaca kisah biografi dakwah beliau dari lisan para mukminin awal di link berikut: http://www.eramahdi.net/kitab-berkaitan/biografi-dakwah-ahmad-al-hassan-dari-penceritaan-pengikut-awal/
 
Fakta Kedua
 
Perlu diingatkan bahawa takutnya seorang maksumin, atau larinya/bersembunyinya mereka, bukanlah seperti takutnya kita manusia biasa. Ia adalah satu perintah dari Allah yang mempunyai hikmah strategi bagi mencapai matlamat dakwah/seruan Ketuhanan. Perkara ini adalah Sunnah yang berulang dari zaman para utusan Allah yang lepas sehiggalah sekarang.
 
Jika semua sifat-sifat ini difahami sebagai pengecut atau penakut seperti kita manusia biasa, dan saya akan gunakan kaedah pemikir para penentang, maka:
 
1. Nabi Muhammad SAW adalah seorang pengecut/penakut apabila berdakwah secara rahsia pada tahun-tahun awal. Sepatutnya baginda terus berdakwah secara terang. Bukankah Allah bersama baginda? ((Bahawa) Tuhanmu (wahai Muhammad) tidak meninggalkanmu, dan Ia tidak benci." (93:3)
 
2. Nabi Muhammad SAW adalah seorang pengecut/penakut apabila melarikan ke Madinah, sepatutnya baginda terus berada di Makkah, dan berdakwah sehingga ke titisan darah terakhir.
 
3. Nabi Muhammad SAW adalah seorang pengecut/penakut apabila bersembunyi di dalam gua bersama Abu Bakr dari kumpulan yang memburu baginda setelah keluar dari Makkah. Sepatutnya beliau melawan, kalau terbunuh, syahid. Baginda terlalu takut sehingga Allah terpaksa menenteramkannya [“Janganlah engkau berdukacita, sesungguhnya Allah bersama kita”. Maka Allah menurunkan semangat tenang tenteram kepada (Nabi Muhammad) dan menguatkannya dengan bantuan tentera (malaikat) yang kamu tidak melihatnya.” (9:40)]
 
4. Nabi Musa AS adalah seorang penakut kerana kerana telah membunuh orang-orang Firaun.  "Semenjak itu, tinggalah ia di bandar (Mesir) dalam keadaan takut sambil memerhatikan (berita mengenai dirinya), maka tiba-tiba orang yang meminta pertolongan kepadanya semalam, memanggil meminta pertolongannya lagi. Musa berkata kepadanya: "Sesungguhnya engkau ini orang yang nyata sesatnya!”(28:18)
 
5. Nabi Musa AS adalah seorang yang penakut apabila lari meninggalkan Mesir.
 
Dan seterusnya, terlalu banyak untuk diceritakan contohnya di sini, namun ia memadai, dan anda boleh merujuk kitab Al Quran dan kitab sirah untuk mengetahui perkara ini. Adakah ada sesiapa dari kalangan kita yang berani menuduh insan-insan suci ini sebagai pengecut?
 
Ya, sudah tentu, ini bukanlah keadaan sebenar, dan kita punya jawaban bagi pertuduhan seperti ini. Oleh itu, apabila Sayed Ahmad AlHassan AS bersembunyi, adalah tidak patut dan tidak logik untuk dituduh penakut, sedangkan para Anbiya dan Mursalin yang lepas semuanya pernah berada dalam keadaan serupa. Dan perlu saya ulang, takutnya mereka, bukan seperti kita, tetapi mempunyai hikmah strategis. Apatah lagi, seperti yang disebutkan dalam fakta pertama, beliau hampir 10 tahun berdakwah secara terang. Ini tidak mampu dilakukan oleh seorang pengecut.

 
Berikut adalah beberapa dalil tambahan yang menguatkan lagi apa yang kami hujahkan.
 
قال أبو جعفر عليه السلام: ما أجاب رسول الله صلى الله عليه وآله أحد قبل علي بن أبي طالب وخديجة عليهما السلام ولقد مكث رسول الله صلى الله عليه وآله بمكة ثلاث سنين مختفيا خائفا يترقب، ويخاف قومه والناس المصدر: كمال الدين للصدوق ص328 ح9
 
Telah berkata Abu Jaafar as: Seruan Rasulullah sallallahu alaihi wa alih tidak dijawab oleh sesiapapun sebelum Ali dan Khadijah alaihima salam. Rasulullah telah tinggal tetap di Mekah selama tiga tahun dalam persembunyian, ketakutan serta berjaga-jaga kerana risaukan kaumnya dan orang ramai. Sumber: Kamaluddin, syeikh Saduq, ms 328, hadis 9
 
وبهذا الاسناد، عن أحمد بن محمد، عن أبيه محمد بن عيسى، عن ابن بكير، عن زرارة قال: سمعت أبا عبد الله عليه السلام يقول: إن للقائم غيبة قبل أن يقوم، إنه يخاف – وأومأ بيده إلى بطنه – يعني القتل.
 
Abu `Abdillah عليه السلام bersabda: Sesungguhnya Al Qaim akan dighaibkan sebelum kebangkitannya; beliau akan merasa takut- dan beliau menunjukkan kepada perutnya- bermaksud takut dibunuh. (al-Kafi)
 

Fakta Ketiga
 
Tahukah anda, bahawa kehilangan Ahmad AlHassan telah disebutkan oleh Nabi dan Aimmah?
 
 
 
 
 
Maka mencukupilah bagi orang-orang yang berakal, bahawa persembunyian seorang khalifah Allah adalah Sunnah yang sentiasa berulang, dan bukan dalil kebatilan seruannya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *