Hadis 56: Mengambil Ahkam Dari Al Qaim Sebelum Kebangkitannya

 
افي: ج 1 ص 371 ح 3 – علي بن محمد رفعه، عن علي بن أبي حمزة، عن أبي بصير قال: قلت لابي عبد الله عليه السلام: جعلت فداك متى الفرج ؟ فقال: – (القائم إمام ابن إمام، يأخذون منه حلالهم وحرامهم قبل قيامه، قلت: أصلحك الله إذا فقد الناس الامام عمن يأخذون ؟ قال: إذا كان ذلك فأحب من كنت تحب وانتظر الفرج فما أسرع ما يأتيك
Abu Basir bertanya kepada Abu Abdullah a.s: "Bilakah Faraj?" Beliau bersabda: "Al Qaim adalah Imam anak kepada Imam. Mereka mengambil halal dan haram darinya sebelum kebangkitan beliau." Aku bertanya: "Semoga Allah memperkukuh keadaan mu, bagaimana jika manusia tidak menjumpai Imamnya, dari siapa harus mengambilnya(halal dan haram)?" Beliau menjawab: "Jika berlaku sebegitu, cintailah orang yang telah kamu cintai dan tunggulah faraj, pantasnya akan sampai kepada kamu." 
Rujukan: Mu'jam Ahadis Imam Mahdi Jilid 3, Halaman 417
Namun bagaimana ini mungkin, sedangkan Imam Mahdi a.s tidak memunculkan dirinya untuk ditanya tentang Ahkam? Kemunculan beliau, seperti yang difahami oleh kumpulan Shiah hanyalah untuk memulakan revolusi dengan para sahabatnya telah sedia berhimpun di Masjidil Haram, jadi bila pula kita dapat bertanya kepada beliau?
Jelas sekali yang disebut Qaim di sini adalah merujuk kepada Mahdi Pertama, atau "lelaki dari keturunannya" yang akan muncul sebelum Imam Mahdi demi menyeru kepada beliau.
وأخرج نعيم بن حماد، عن علي بن أبي طالب قال: يخرج رجل قبل المهدي من أهل بيته بالمشرق، يحمل السيف على عاتقه ثمانية عشر شهرا، يقتل ويمثل ويتوجه

إلى بيت المقدس فلا يبلغه حتى يموت.
Amirul mu`minin dalam ucapannya: “Akan muncul seorang laki dari timur sebelum al-Mahdi dari keluarganya. Ia membawa pedang di atas pundaknya selama lapan bulan, membunuh dan membunuh dan bergerak menuju Baitul Maqdis.”
 Rujukan: (al-Mumhidun/al-Kurani, 110)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *