Hadis 39: anak kepada anak ke 11 ghaib

الله الأشعري، عن محمد بن الحسين بن أبي الخطاب، عن الحسن بن علي بن فضال عن ثعلبة بن ميمون، عن مالك الجهني، عن الأصبغ بن نباتة قال: أتيت أمير المؤمنين عليه السلام فوجدته متفكرا (3) ينكت في الأرض فقلت: يا أمير المؤمنين ما لي أراك متفكرا (4) تنكت في الأرض؟ أرغبة منك فيها؟.
فقال: لا والله ما رغبت فيها ولا في الدنيا يوما قط، ولكن فكرت في مولود يكون من ظهر الحادي عشر من ولدي (5) هو المهدي، الذي يملاها قسطا وعدلا كما ملئت ظلما وجورا، تكون له حيرة وغيبة يضل فيها أقوام ويهتدي فيها آخرون (6).
 
Amirul Mukminin AS bersabda: "Aku terfikir tentang seorang anak dari belakang anak ku yang ke sebelas, beliau adalah Mahdi yang akan menyebarkan keadilan dan kesejahteraan, setelah dipenuhi dengan kezaliman dan penindasan. Akan ada tentangnya kekeliruan dan keghaiban…" Aku bertanya: "Wahai tuan ku, berapa lamakah kekeliruan dan keghaiban ini?" Beliau AS menjawab: "6 Hari atau 6 bulan atau 6 tahun." Ghaibah at Tusi, halaman 337
 
 
Baik, siapakah anak kepada anak ke sebelas Amirul Mukminin AS?
 
1. Hassan Bin Ali
2. Hussain Bin Ali
3. Ali Bin Hussain
4. Muhammad Bin Ali
5. Jaafar Bin Muhammad
6. Musa Bin Jaafar
7. Ali Bin Musa
8. Muhammad Bin Ali
9. Ali Bin Muhammad
10. Hassan Bin Ali
11. Muhammad bin Hassan
 
Jadi siapakah anak kepada Muhammad Bin Hassan Al Mahdi yang disebutkan dalam wasiat Nabi SAW? Tidak lain dan tidak bukan Ahmad.
 
Point kedua yang harus kita tanggapi adalah tempoh keghaiban beliau. Kerana Imam Mahdi AS sudah ghaib selama 1200 tahun. Jadi siapakah yang disebutkan di atas dengan tempoh keghaiban yang singkat ini? Malah hanya terjadi di beberapa daerah? (Rujuk: Hadis 37: Keghaiban Di Beberapa Daerah)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *