Hadis 33: Imam Majhul (Tidak Dikenali)

Hadis 33: Imam Yang Tidak Dikenali

Diriwayatkan dari Ali Bin Ahmad dari Ubaidullah Bin Musa dari Abdullah Bin Hammad dari Ibrahim Bin Abdullah BIn Alaa dari bapanya dari Imam Jaafar Sadiq AS yang beliau bersabda: Amirul Mukminin AS mengkhabarkan beberapa perkara yang akan berlaku selepasnya sehinggalah kemunculan Qaim. Imam Hussain AS bertanya: “Ya Amirul Mukminin, bilakah Allah akan membersihkan bumi dari orang yang zalim?” Amirul Mukminin AS menjawab: “Allah tidak akan membersihkan bumi dari kezaliman sehinggalah darah suci(haram) ditumpahkan.”

Beliau kemudiannya menceritakan kisah Umayyah dan Abbasiah dalam riwayat yang panjang,kemudian beliau AS bersabda: “Apabila Qaim bangkit di Khurasan, mengalahkan Kufah dan dua umat, melalui kepulauan Bani Kawan, dan kebangkitan seseorang dari kami di Jilan, yang akan didokong oleh orang-orang Aabir dan Daylaman, kemudian panji-panji Turki akan bangkit di negara berbeza untuk mendokong anak ku. Kemudian beberapa kejadian akan berlaku di sini dan sini. Basrah akan dimusnahkan dan Amir antara Amir akan memerintah Mesir.” Kemudian beliau bersabda: “Apabila tentera bersedia, berbagai pemimpin bangkit, pemberontak memberontak dan orang kafir binasa maka tunggulah Qaim dan Imam yang tidak dikenali muncul dengan kemuliaan dan keutamaan. Wahai Hussain, beliau adalah keturunan mu, yang tidak ada yang serupa dengannya. Beliau akan muncul antara dua rukun dalam pakaian rabak. Beliau akan memerintah dan membersihkan bumi dari kejahatan. Diberkati yang hidup di zamannya dan menikmati pemerintahannya.”

Rujukan: Bihar al-Anwar: V. 52, P. 235.

 

Komentar

Imam Mahdi AS telah dikenali oleh umat Shia, dan sering disebut oleh mereka, dan nasabnya jelas. namun Imam Majhul(yang tidak dikenal) mestilah Imam yang tidak dikenali Shia dan tidak disebut oleh mereka langsung sebelum kezuhurannya.

Sayed Ahmad AS adalah Mahdi Pertama, Qaim dan Imam yang langsung tidak dikenali umat Shia sebelum kezuhurannya.

أمير المؤمنين عليه السلام حدث عن أشياء تكون بعده إلى قيام القائم فقال الحسين:
يا أمير المؤمنين متى يطهر الله الأرض من الظالمين؟ قال: لا يطهر الله الأرض من الظالمين حتى يسفك الدم الحرام.

ثم ذكر أمر بني أمية وبني العباس في حديث طويل، وقال: إذا قام القائم بخراسان وغلب على أرض كوفان (1) والملتان، وجاز جزيرة بني كاوان، وقام منا قائم بجيلان، وأجابته الآبر والديلم، وظهرت لولدي رايات الترك متفرقات في الأقطار والحرامات (2) وكانوا بين هنات وهنات.
إذا خربت البصرة، وقام أمير الامرة، فحكى عليه السلام حكاية طويلة.
ثم قال: إذا جهزت الألوف، وصفت الصفوف، وقتل الكبش الخروف هناك يقوم الآخر، ويثور الثائر، ويهلك الكافر، ثم يقوم القائم المأمول، والامام المجهول، له الشرف والفضل، وهو من ولدك يا حسين لا ابن مثله يظهر بين الركنين في دريسين باليين (3) يظهر على الثقلين ولا يترك في الأرض الأدنين (4) طوبى لمن أدرك زمانه ولحق أوانه، وشهد أيامه.

بيان: القائم بخراسان هلاكوخان أو جنكيزخان وكاوان جزيرة في بحر البصرة ذكره الفيروزآبادي، والقائم بجيلان السلطان إسماعيل نور الله مضجعه والآبر قرية قرب الاستراباد، والخروف كصبور الذكر من أولاد

shiaonlinelibrary.com/%D8%A7%D9%84%D9%83…9%81%D8%AD%D8%A9_238

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *