Hadis 30: 12 Waktu Malam Dan Siang


Hadis 30: 12 Waktu Malam Dan Siang


24 – في تفسير علي بن إبراهيم حدثنا أحمد بن علي قال: حدثني الحسين بن أحمد عن أحمد بن هلال عن عمرو الكلبي عن أبي الصامت قال: قال أبو عبد الله عليه السلام: ان الليل والنهار اثنا عشر ساعة، وان علي بن أبي طالب صلوات الله عليه أشرف ساعة من اثنى عشر ساعة وهو قول الله عز وجل: بل كذبوا بالساعة واعتدنا لمن كذب بالساعة سعيرا.
Tafseer Noor AlThaqalayn v.4 p.7

shiaonlinelibrary.com/%D8%A7%D9%84%D9%83…%D9%81%D8%AD%D8%A9_7

25:11 ..”bahkan mereka juga mendustakan waktu itu dan Kami telah sediakan bagi sesiapa yang mendustakan waktu itu, api yang menjulang-julang.” Abu Samit meriwayatkan dari Imam Sadiq AS: “Sesungguhnya ada 12 waktu siang dan 12 waktu malam. Sesungguhnya Ali AS adalah waktu yang terbaik dikalangan waktu-waktu ini.” (Tafsir Nur Tsaqalain Jilid 3 halaman 157)

Ibnu Azmi: Hadis wasiat Nabi SAW menyatakan bahawa akan ada 12 Imam dan 12 Mahdi, bermakna hujjah Allah selepas Nabi SAW adalah 24 orang. Ini selari dengan 24 waktu dari siang dan malam yang disebutkan dalam hadis di atas, di mana setiap waktu adalah merujuk kepada seorang hujjah Allah. Dan sebaik-baik waktu adalah Imam Ali Bin Abi Thalib AS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *